Annons
Annons
Bild Pristagare
Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström, båda forskare och lärare vid historiska institutionen, tilldelas pris för sin bok som handlar om ett rättsfall på 1600-talet.
Foto: Marcus Holmqvist

Prisas för "Horet i Hälsta"


En verklig berättelse som också kan läsas som en spännande kriminalhistoria. Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström vinner årets Disapris för sin bok Horet i Hälsta – En sann historia från 1600-talet.

Det blev Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström, båda historiker vid Uppsala universitet, som vann årets Disapris för populärvetenskapligt författarskap när det delades ut för tjugonde året i rad i helgen. De får priset för sin bok Horet i Hälsta – En sann historia från 1600-talet. Boken är skriven med utgångspunkt i ett verkligt rättsfall från slutet på 1600-talet och kretsar kring Anna Persdotter som står anklagad för att ha försökt ta livet av sin man. Under rättsprocessen som följer uppkommer också anklagelser om stöld, misshandel och otrohet.
– Ur det här rättsfallet kan man utläsa många saker som handlar om samhället och kulturen på 1600-talet. Man kan till exempel belysa saker som makt i hushållet, kvinnors ställning och synen på sexualitet under den här perioden, säger Jonas Lindström i ett samtal med överbibliotekarie Lars Burman som sändes på kulturnatten då prisutdelningen ägde rum.
Berättelsen i boken är sann men är skriven på ett sådant sätt att den också kan läsas som en spänningsroman.
– Vi har tänk på att det ska finnas spänning till slutet, att man inte ska veta hur det går så att man vill läsa vidare i boken, säger Karin Hassan Jansson under intervjun med Lars Burman.
– Det var en uttalad tanke att använda romanens och kanske spänningsromanens form för att fånga den nerv som jag tyckte fanns i rättegångsprotokollet, inflikar Jonas Lindström.

De båda författarna och historikerna är verksamma i forsknings- och digitaliseringsprojektet Gender and Work som syftar till att öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i äldre tid. De planerar att skriva fler böcker tillsammans framöver.

Bild: Natur & Kultur 


Annons

Annons

Disapriset?


Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande och delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 50 000 kronor.

Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström tilldelas 2020 års Disapris för boken Horet i Hälsta – En sann historia från 1600-talet. Motiveringen lyder: ”Uppsalahistorikerna Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström tilldelas Disa-priset 2020 för sin bok Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet. Här levandegörs skickligt en fjärran tid genom en spännande kriminalberättelse, lika fylld av dramatik, våld och passion som en modern deckare. Författarnas vetenskapliga detektivarbete tolkar sakligt både det som finns och inte finns dokumenterat. Samtidigt ges en djup och sakkunnig inblick i vardagsliv och maktförhållanden för vanliga kvinnor och män i det tidigmoderna Sverige.

Läs mer

2020-11-27 16:38
Smittskyddsenheten har fått motta flera mail där studenter uppger att kursare kommer skriva salstententa trots att de…
2020-11-27 15:58
Om du för en stund tänker bort den där stora blobben som är pandemin – vad är egentligen det jobbigaste med att studera…
2020-11-26 14:40
Har du någon smart och påhittig idé som rör hur UU kan minska sin klimatpåverkan? Snart kan du återigen söka medel ur…