Annons
Annons
Matilda Ernkrans
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, tryckte flera gånger på att studenter är vuxna människor och att hon förväntar sig att de ska ta sitt ansvar i att minska smittspridningen.
Foto: Screenshot från regeringens pressträff

Budskapet till studenterna: Skärp er!


Regeringens budskap under fredagens pressträff var tydligt – studenter måste sluta festa och ta sitt ansvar.
– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er. Vi kan inte ta att universitet och högskolor blir coronakluster, sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Det var med anledning av den ökade smittspridningen i flera studentstäder som Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, igår eftermiddag höll en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, och Sveriges förenade studentkårers ordförande, Simon Edström.

Matilda Ernkrans inledde med att tacka de studenter som faktiskt skött sig, men gick raskt över till att tillrättavisa de som gjort sämre ifrån sig.
– Under hösten har universitet och högskolor kunnat börja öppna upp för campusundervisning igen för att ge nya studenter och studenter som behöver det bättre förutsättningar för att lyckas med sina studier. Detta har vi alltså gjort för studenternas skull. Tyvärr verkar många ha tolkat det som att det nu är okej att återgå till ett normalt studentliv, men så är det inte, sa Matilda Ernkrans.

Just nu står 90-talisterna, alltså 20-29-åringarna, för den största spridningen av covid-19 i landet och på åtta lärosäten har man upptäckt smittkluster bland studenter. De flesta kan härledas till sociala tillställningar – fester – utanför universitetens och högskolornas regi.
– Ni är tyvärr alldeles för många studenter som inte tar ansvar och nu måste skärpa er. Vi kan inte ta att universitet och högskolor blir coronakluster, sa Matilda Ernkrans.


Annons

Annons

Flera gånger under presskonferensen tryckte Matilda Ernkrans på att studenterna är vuxna människor och därför borde vara kapabla till att följa myndigheternas rekommendationer.
– Det ska egentligen inte behöva sägas, men jag vill påminna landets studenter om att det inte bara är en själv man utsätter för risker genom att inte följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Deltar man i fester och blir smittad utsätter man även vänner, professorer, kassapersonalen i matvarubutiken, personen jämte dig på biblioteket. I förlängningen utsätter man sjukvårdens kapacitet och människors liv.

Sveriges förenade studentkårers ordförande Simon Edström passade också på att vädja till studenterna.
– Vi bär alla ett personligt ansvar. Jag förstår att det oerhört jobbigt sitta ensam hemma själv under distansundervisning. Jag förstår den vilja som finns att återgå till det normala, men tiden för det är inte nu. 
Simon Edström framhöll att det var bättre att “ställa om än att ställa in” sociala evenemang. Om inget alls arrangeras för studenter finns risk att de festar till det privat. Han var också noga med att understryka att sociala aktiviteter måste hålla sig till de rekommendationer som gäller. 
– Studentrörelsen fördömer alla sociala evenemang som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

"Det finns all anledning att ta det här på allvar."

Under den efterföljande frågestunden reagerade någon på den siffra Johan Carlson nämnt – att 200 av 400 000 studenter i landet har bekräftats smittade under höstterminen – och påtalade att det inte var så många egentligen.
– Man har sett utbrott runtom i Europa som har börjat på campus och därefter har man fått en väldigt stor samhällsspridning och det är därför vi är bekymrade över situationen. Det har ju också uppkommit spridningar på till exempel läkarprogrammet i Uppsala, vilket självklart är särskilt allvarligt om man har kontakt med patienter och personer som är särskilt riskutsatta. Så det finns all anledning att ta det här på allvar, sa Johan Carlson.

Trots att de majoriteten av de kluster som uppstått har gjort det för att studenterna träffas på sin fritid uppgav Matilda Ernkrans att en lokal smittskyddsläkare tillsammans med universitetsledning redan idag kan besluta att stänga ner campus för samtliga studenter igen om smittspridningen inte bromsas.
– Vi är i ett läge just nu där vi behöver ta ett omtag, där vi kan ta ansvar var och en av oss. Men om det här inte fungerar, ja då är ju det som återstår att gå tillbaka till distansundervisning.

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.