Annons
Annons
Kalle och knattarna i Uppsala
Två av universitetets kronjuveler, Carolina Rediviva och Gustavianum, har framträdande roller i senaste numret av Kalle Anka & C:o.
Foto: copyright Disney

Gustavianum öppet – men bara för Kalle Anka


Uppsala får celebert besök när världens kändaste anka och hans brorsöner intar såväl Carolina Rediviva som Gustavianum. Kalle Anka-konnässören Olle Dahllöf berättar om förra gången fjäderfäna var på visit i stan. Och så bjuder han på en kort mikrorecension av den nya serien.

I den ankifierade versionen av Uppsala bär alla studenter studentmössa, Maja Grädd… eller jag menar Maja G. (nu ska vi inte äventyra Disneys duckande av copyright infringement) jobbar på Carolina Rediviva och Pelle på universitetets museum Gustavianum (som ju faktiskt är och har varit stängt för renovering under en längre period, men de gjorde väl ett undantag för A-kändisen). Studentikost och stereotypt, men småputtrigt för den hemmakära uppsaliensaren.

Men hur kommer det sig att de berömda ankorna besöker lärdomsstaden i senaste numret av Kalle Anka & C:o? Jo, på den svenska tidningens hemsida görs sedan 2018 en omröstning bland läsarna som får bestämma vilken svensk stad Kalle ska besöka och i år föll lotten på Uppsala.

– Det finns något ankeborgskt över Uppsala och jag hoppas Uppsalaborna gläds åt Kalles ank-omst, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o, i en bloggpost på kalleanka.se.

"Maja på Carolina – det ger mig associationer till mina serieforskarrötter."

Serietidningsfantasten Olle Dahllöfs första serietidning var just Kalle Anka. (Foto: Lina Svensk/arkiv)

 


Annons

Annons

Det är dock inte första Uppsala-besöket för varken Kalle eller knattarna. Det vet Olle Dahllöf som 2018 gav ut boken “Uppsala – vår seriestad” där han skriver om serier som på något sätt har koppling till staden. Han berättar att Nymans verkstäder under några år i slutet av 50-talet gjorde en kampanj för sina Crescent-cyklar och valde då att presentera den i form av Kalle-serier.

– 58 förlade de det hela till Uppsala och då kan man se Kalle, knattarna och Björnligan cykla förbi Gunillaklockan, Carolina och slottet. De förekom i serietidningar, men man gav också ut dem som speciella reklamhäften. Nu är det ganska sällsynta och svåra att få tag på, men då låg de i drivor, säger Olle Dahllöf.

Även stationshuset skymtar förbi i serien. (Bild: copyright Disney)

Tilltaget att ånyo låta ankeborgarna besöka Uppsala är “en kul grej”, menar han, och tycker det är särskilt roligt att serien delvis utspelas på Carolina.

– Min fru arbetade på Carolina i många år och själv fick jag i början av 80-talet i uppdrag av ett förlag att jobba med deras seriekatalog och fick då gå fritt i Carolinas magasin och hittade massa lustiga publikationer. Så Maja på Carolina – det ger mig associationer till mina serieforskarrötter, säger Olle Dahllöf.

När vi talas vid har han ännu inte hunnit läsa det senaste Kalle-numret själv, men ska under dagen både få tag i och signera ett par ex på Nelins.

– Vi beställer mat därifrån nu under pandemin och kontakten där som vi oftast får prata med hade sett mig i UNT igår där jag uttalade mig om Kalles besök och hade visat upp för andra att jag är deras kund. De hade fått en massa extra ex av Kalle-tidningen och bad att jag skulle signera några av dem till butikspersonalen, berättar han.

Ett par timmar efter att vi talats vid skickar Olle Dahlgren ett mejl, med en bifogad liten recension (Obs! spoiler alert för den som tänkt läsa serien!):

Kalle och knattarna åter i Uppsala

 

Det var 60 år sen sist och då var ankgänget i reklamblad åt Nymans för Crescentcyklar för de yngre. Nu handlar det om ett eventuellt ungdomselixir som Farbror Joakim vill slå mynt av och som har ursprung i ett recept av en anmoder i 1600-talet.

Kalle och knattarna rör sig i centrala akademiska delar av Uppsala. På Carolina får de hjälp av en bibliotekarie i kattgestalt, Maja G och hon känner en Pelle. Han arbetar på Gustavianum och nere i byggnadens råttbesatta källare dyker det sökta receptet upp. Det visar sig beskriva glasstillverkning, men med en hel del placeboeffekt fungerar det dock klart uppiggande.

Berättelsen som är i klassiskt 10-sidorsformat och tecknad av Tony Cronstam är trevlig och jippot småkul.

Ankifierade studentnationer

 

I samband med att senaste numret av Kalle började säljas i butik under gårdagen släpptes även en ankifierad karta över “Tuppsala”som delas ut gratis på Uppsalas Pressbyråer. På kalleanka.se har dessutom ankifierat samtliga 13 studentnationer. Vad sägs om “Knorrsvans lattjon”, “Smasklands sektion” och “Mupplands fason”?

Läs mer

2021-01-22 11:08
Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess…
2021-01-22 10:09
Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas…
2021-01-20 17:40
Kortare kompletterande pedagogisk utbildning är ett av förslagen från regeringen för att få ut fler lärare i skolan, men…