Annons
Annons
Ölglas
Ingen ölservering efter 22 väntas leda till minskade intäkter för nationerna – men inte lika stort tapp som efter tidigare införda restriktioner.
Foto: Pxhere.com

”Gästantalet har redan minskat drastiskt”


Stopp för alkohol efter 22 – hur kommer det påverka nationerna? Det är blandade känslor när Ergo kontaktar några av Uppsalas förste kuratorer. Vissa ställer sig frågande till om beslutet kommer ha önskad effekt.
– Man kan ändå föredra att folk ses i våra lokaler där det går att hålla avstånd, än att det blir korridorsfester, säger Olle Brandberg, förste kurator på Smålands nation.

Det var under onsdagens pressträff som regeringen la fram ytterligare ett förslag för att bukt med smittspridningen – att krogar inte får sälja alkohol efter klockan 22 och måste stänga 22.30. Förslaget ska ut på snabbremiss men om det går igenom kommer de nya reglerna att börja gälla nästa fredag och sträcka sig fram till sista februari.

På Uppsalas nationer tycks man ta förslaget med jämnmod. Kuratorerna som Ergo kontaktar menar att man tappat besökare och intäkter till följd av tidigare restriktioner. Om nya regler börjar gälla kommer de inte leda till jättestora ekonomiska förluster utöver de man redan drabbats av.

– Våra inkomster påverkas redan som det är så jag tror inte att just det här förslaget kommer att ha en stor inverkan, svarar Ulrika Andersdotter, förste kurator på Uplands nation, i ett mail till Ergo.

På Göteborgs nation beskrivs en liknande situation där tidigare restriktioner redan har satt sina spår.

– Gästantalet har redan minskat drastiskt. Men släpper de rekommendationerna kommer en stängning 22:30 absolut innebära ekonomiska förluster, delvis i pubintäkter men även gasquer och uthyrningar påverkas, svarar Ebba Ulfberg, förste kurator på Göteborgs nation, i mail.

Även på Norrlands nation har intäkterna redan minskat drastiskt. Förste kurator Linnea Kjellberg säger dock att eventuella förluster är sekundära när det kommer till rådande situation.

– Det kommer såklart innebära vissa intäktsförluster, men det är inte en faktor som påverkar hur vi förhåller oss till beslutet, vi avser att följa de rekommendationer och förordningar som gäller, säger Linnea Kjellberg.

Linnea Kjellberg, förste kurator på Norrlands nation. Foto: Privat

På Smålands nation spår man att en redan begränsad besöksskara kommer att minska ytterligare – så även intäkterna. Men någon jättestor skillnad kommer det inte bli jämfört med hur set ser ut idag. Förste kurator Olle Brandberg ställer sig dock frågande till om detta beslut kommer få den effekt man önskar.  

– Det är svårt för oss att se vad det här beslutet ska ge för verkan, men man får väl lita på att Folkhälsomyndigheten och regeringen har bättre kunskap, säger han och fortsätter:

– Man kan ändå föredra att folk ses i våra lokaler där det går att hålla avstånd, än att det blir korridorsfester. Men det är väl upp till var och en att ta ansvar och förhoppningsvis blir det inte så, säger Olle Brandberg.

 


Annons

Annons

Nu har pandemin pågått sedan i mars och många inkomstbringande aktiviteter har ställts in. När jag ändå har nationerna på ”tråden” passar jag på att fråga hur det går. Kommer de att klara sig?

Olle Brandberg på Smålands säger att situationen är tuff.

– Mycket av vår inkomst kommer från de fester vi arrangerar, uthyrningar till andra verksamheter och vår pub – allt detta går på extrem sparlåga. Samtidigt har vi fortfarande kvar våra fasta kostnader.

Olle Brandberg, förste kurator på Smålands nation.

En fördel är dock att nationen liten och därför inte har lika stora fasta utgifter. Man får också in lite pengar på att arbeta med stipendieutdelning.

– Det täcker ju givetvis inte allt, men som nation sitter man också på tillgångar i form av en fastighet så jag tror vi kommer att klara oss igenom pandemin, säger Olle Brandberg.
 

"Huruvida vi klarar oss eller inte gå inte att spekulera i."

Ebba Ulfberg, förste kurator på Göteborgs nation.

På Norrlands håller man sig ”flytande ett tag till” och på Uplands är ”läget tufft”. Även Göteborgs berättar om en svår ekonomisk situation.

– Bara genom att titta på bortfallet av släpp efter gasque, som endast är en av många förändringar som skett till följd av pandemin, ser man att det påverkar vår ekonomi negativt. Huruvida vi klarar oss eller inte gå inte att spekulera i. Det beror helt på hur länge rekommendationer, restriktioner och tillfälliga lagar håller, i kombination med vilket stöd man kan få av regeringen och andra instanser, skriver förste kurator Ebba Ulfberg.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…