Annons
Anders Hagfeldt trummar
Solcellsforskaren, tillika hobbytrummisen, Anders Hagfeldt blev idag slutligen vald till ny rektor för Uppsala universitet av regeringen.
Foto: Privat

Sent omsider – Hagfeldt vald till ny rektor


Nu har Anders Hagfeldt till slut blivit utsedd till ny rektor för Uppsala universitet, det tillkännager regeringen idag i ett pressmeddelande.

– Jag ser fram emot ett gott samarbete tillsammans med Anders Hagfeldt som rektor vid Uppsala universitet. Jag vill också önska lycka till i arbetet, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i regeringens pressmeddelande.

Processen för att bli vald till ny rektor är lång. Solcellsforskaren Anders Hagfeldt var en av tre kandidater som i våras lades fram som förslag av den så kallade rekryteringsgruppen. Universitetskollegiet fick sedan höra, det vill säga fråga ut, kandidaterna och kom då fram till att de ville se Anders Hagfeldt som rektor. Förslaget lämnades över till rekryteringsgruppen som sedan beslutade att lägga fram honom som förslag till universitetets styrelse (konsistoriet), som i sin tur lade fram Hagfeldt som förslag till regeringen som alltså idag fattade det slutgiltiga beslutet att tillsätta Hagfeldt som rektor.

Regeringens besked har dragit ut på tiden, vilket Upsala nya tidning rapporterade om i slutet av oktober. Matilda Ernkrans pressekreterare uppgav då att beslutet inte hade dröjt märkvärdigt länge, även om coronakrisen kunde ha orsakat viss försening.

Anders Hagfeldt ersätter Eva Åkesson som rektor och tillträder på sin post 1 januari nästa år tillsammans med nya prorektor Coco Norén.

Här kan du läsa intervjun Ergo gjorde med Anders Hagfeldt när förslaget att tillsätta honom som rektor just hade överlämnats till konsistoriet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…