Annons
Annons
Demonstranter med banderoll
UU sysslar med greenwashing, menar demonstranten Jakob Eriksson.
Foto: Lina Svensk

Höjda röster mot avverkning


Ett 20-tal personer samlades under förmiddagen utanför Uppsala Akademiförvaltnings kontor på Drottninggatan för att protestera mot planerna på att avverka skog i Nåsten.
– Vi vill avslöja universitetets hyckleri, sa en av demonstranterna.

Två stora banderoller med tydliga budskap hålls upp av demonstranterna som samlats utanför Drottninggatan 4, där Uppsala Akademiförvaltning har sina kontor.

“UP WITH TREES. DOWN WITH CAPITALISM”
“UU-HYCKLARE GE FAN I VÅR SKOG”

De har samlats för att demonstrera mot Uppsala Akademiförvaltnings planer på att avverka skog i naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Planerna har redan mött kritik genom ett upprop som undertecknats av 379 forskare, anställda och studenter.

En person på plats uppger att det inte finns någon enskild arrangör för demonstrationen, men i ett Facebook-event står gruppen “Försvara Blodstensskogen” som anordnare.

Demonstranten Lisa står och delar ut flyers till förbipasserande. Hon köper inte Uppsala Akademiförvaltnings argument att skogen är avverkningsmogen och att den behöver ersättas med ny skog för att kretsloppet ska snurra, vilket förvaltningens skogschef Anders Söderström uppgett i en UNT-arikel.

– Personligen anser jag att det lämnas för mycket utrymme för ursäkter inom hållbarhetsbegreppet. Hållbarhet har blivit att välja det som är minst skit för miljön istället för att välja det som är bra. Man har hittat en ursäkt som låter bra för att man ska få avverka skogen, säger Lisa.


Annons

Annons

En bit bort står en internationell biologistudent och håller upp hörnet på den engelska banderollen.

– I chose to come here for the Swedish nature and it makes me really concerned that Uppsala university is involved in cutting down the forest, säger hon.

Hon tycker inte heller att Akademiförvaltningens argument håller.

– It’s not natural for trees to be cut down and the trees that they are planning on cutting down are not perfect to harvest, as they claim, they’re too small.

Hon vet inte om demonstrationen kommer att sätta stopp för Akademiförvaltningens planer, men hon hoppas att de i alla fall ska sätta lite press på dem.

– A lot of people care about this forest. Especially these days, when people can’t meet indoors and spend more time in the nature reserve.

"I came here for the Swedish nature", säger en av demonstranterna. (Foto: Lina Svensk)

Jakob Eriksson håller upp hörnet på den andra banderollen. Han har varit med och styrt upp demonstrationen.

Kan du förklara lite mer vad ni menar med budskapet?

– Vi vill avslöja universitetets hyckleri. De ska stå för vetenskap och vilja skapa en bättre värld och ursäktar sina avverkningsplaner genom greenwashing. Samtidigt är de ju öppna med att de gör det för att tjäna pengar. Det gör dem till hycklare, säger han.

Uppsala Akademiförvaltning uppger att de avverkade skog även för några år sedan i reservatet, men att ingen brydde sig då – vad säger du om det?

– Det är inget jag känner till. Det är nytt för mig att universitetet äger så mycket skog som de gör.

Har du själv någon relation till skogen?

– Så klart! Det är fantastiskt att det finns en skog så nära stan och det är superviktigt att den får finnas kvar. Det avverkas förstås skog runtom i Sverige hela tiden, men det bli lättare att organisera sig kring avverkningen av ett naturreservat som ligger så nära stan, säger Jakob Eriksson.

"Akademiförvaltningen ville inte ta emot vår flyer", säger en demonstrant, som istället tejpar upp en lapp med demonstranternas budskap på ingången till Uppsala Akademiförvaltnings kontorslokaler. (Foto: Lina Svensk)

Läs mer

2021-01-22 11:08
Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess…
2021-01-22 10:09
Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas…
2021-01-20 17:40
Kortare kompletterande pedagogisk utbildning är ett av förslagen från regeringen för att få ut fler lärare i skolan, men…