Annons
Annons
Enkätpersoner jobbigast med studierna
Häller du med enkätpersonerna i deras åsikter om vad som är jobbigast med studierna?
Foto: Sandra Gunnarsson

Vad är jobbigast med att studera?


Om du för en stund tänker bort den där stora blobben som är pandemin – vad är egentligen det jobbigaste med att studera? Ergo gav sig ut i kylan för att fråga några studenter det och passade dessutom på att be om julklappstips.

Elsa Burholt, 24, läser systemvetarprogrammet.

Vad är jobbigast med att plugga bortsett från pandemin?
– Jag har lite prestationsångest nu i och med att jag läser sista året och är lite stressad över att söka jobb snart. Det är ändå lite tävlingsinriktat på utbildningen nu.

Hur gör du för att hålla humöret uppe såhär i coronan och november?
– Jag tränar och försöker hitta på lite saker med mina närmaste kompisar, typ laga mat ihop och sådär.

Har du något julklappstips?
– Matlagningsgrejer. Det är vad min pappa önskar sig. Lite bakgrejer, en pastamaskin och sånt där.

Vad önskar du dig?
– Mest saker som jag behöver till lägenheten men som jag inte vill lägga pengar på själv. Till exempel påslakan och handdukar.

Groucho Zimmermann, 22, läser civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

Vad är jobbigast med att plugga om du tänker bort coronan för en stund?
– Studietakten. Det är mycket inlämningar och sådär. Jag klarar mig, men det är med nöd och näppe ibland. Ofta är känslan att man inte riktigt får grepp om det man just pluggat in, men det brukar smälta in efter ett tag. Men det var jobbigare när man precis hade börjat plugga. Jag kan tycka lite synd om de som började plugga den här terminen som inte har kunnat träffa sina kursare på samma sätt för att studera ihop och hjälpa varandra när det är något man inte fattar.

Har du några tips för att hålla humöret uppe såhär i novembermörkret när man inte får gå ut på lokal och sådär?
– Svårt! Jag har en ganska sluten cirkel med några få kompisar och vi brukar anordna middagar hemma hos varandra. Coronaanpassade förstås.

Har du något julklappstips?
– Jag älskar att laga mat så jag brukar ge bort hemlagade chutneys och spreads och sånt. Muhammara är till exempel en jättegod röra på paprika och valnötter som man kan ge bort.

Vad önskar du dig själv?
– Det är nog ett par bra hörlurar. Noice cancelling.

 


Annons

Annons

Alexander Otta, 23, läser kinesiska.

Bortsett från coronan, vad är det jobbigaste med att studera?
– Det är absolut att studierna alltid hänger över en. När man jobbar så kan man släppa arbetet och bara vara ledig när man kommer hem. Det är en blessing and a curse att få disponera sin egen tid så fritt som man gör under studierna. Det är svårt att slappna av på kvällarna.

Hur ska man göra för att hålla humöret uppe just nu?
– Du ska ta dig tiden att göra sånt som är kul och som är helt frånskilt studierna. Jag gillar att spela basket, bara få koppla bort allt som har med studierna att göra och få träning dessutom.

Har du något bra julklappstips?
– Ja, jag diskuterade det här med några kompisa häromdagen – man kan köpa en lord-titel.

Men oj! Vilket bra tips! Hur går det till?
– Man köper en bit mark i Skottland. Just nu hade de black friday-rea tror jag. För 500 spänn får man typ en square foot mark och så kan man få hem ett certifikat som man kan rama in.

Vad önskar du dig själv då? En lord-titel?
– Nej, jag vill ha en iPhone 11.

Matilda Permerius, 25, läser personalvetarprogrammet.

Vad är jobbigast med att plugga om man bortser från pandemin?
– Det är nog prestationsångesten, att man känner så stor press att leverera på tentor och sådär.

Hur ska man göra för att hålla humöret uppe just nu?
– Jag brukar försöka se till att ta mig ut varje dag på en promenad eller på joggingrunda så att man får lite solljus på sig och frisk luft. Annars brukar jag också ha digitala AWs med mina kompisar över Zoom. Det kan kännas lite muppigt men det kan ändå ge rätt mycket.

Har du tips på vad man kan ge bort i julklapp?
– Hemmagjorda grejer, typ som marmelad eller snurrade ljus. Man kan köpa ljus för typ tio spänn på Ica och så värmer man dem och snurrar till dem. Viktigt att det är parrafinljus! Förra året gav jag bort egengjord marmelad och det var jätteuppskattat.

Vad var det för smak?
– Jag gjorde en med apelsin och mandarin och en med päron och ingefära som blev supergod. Och det är jättebilligt att göra. Man behöver inte ens köpa speciella burkar. Jag körde på en rengjord gammal tacosåsburk och målade locket med nagellack.

Vad önskar du dig själv?
– Jag har önskat mig strumpor och underkläder. Jag tycker väldigt mycket om att ha nya och fina underkläder, men tycker det är så himla tråkigt att köpa det själv.


Johanna Kylli, 30, läser kandidatprogrammet i kulturentreprenörskap.

Vad är jobbigast med att plugga om man tänker bort pandemin?
– Jag tycker inte det är så mycket som är jobbigt faktiskt, det skulle väl vara tentaperioderna. Det var lite svårt i början av studierna när man inte hade kommit in i hur allt funkade än, men nu tycker jag att det flyter på bra.

Vad gör du för att hålla humöret uppe nu när man helst inte ska träffa folk och det är kallt och mörkt?
– Mycket Zoom-möten, Discord och Skype med kompisarna. Det blir många kvällar med videosamtal där vi beställer mat samtidigt och spelar spel tillsammans online.

Vad spelar ni?
– Allt möjligt, men just nu är det mycket League of Legends.

Har du några bra julklappstips?
– Det där är så individuellt. Jag försöker alltid hitta något som ska passa en specifik individ. Min systerson är väldigt inne på att bli doktor just nu så han ska få en liten doktorsväska till exempel. Men jag har inget bra generellt tips tyvärr.

Vad önskar du dig själv?
– God mat. Min familj är de enda jag träffar fysiskt just nu och jag ska fira jul med dem. Så det jag önskar mig mest är att de ska fixa mat och vara sällskap. Eventuellt skulle jag vilja ha en bra bok som inte är kurslitteratur, kanske Anne Listers dagbok.

Resultat från månadens webbfråga:

Vad är jobbigast med att studera?

Läs mer

2021-01-22 11:08
Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess…
2021-01-22 10:09
Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas…
2021-01-20 17:40
Kortare kompletterande pedagogisk utbildning är ett av förslagen från regeringen för att få ut fler lärare i skolan, men…