Annons
Tom vänthall
Här i vänthallen på Arlandas terminal 5 har det det varit tomt på akademiker från UU i år.
Foto: Wikimedia commons/99pema

Kraftig minskning av UU:s flygresor


Det har inte blivit speciellt mycket resande för Uppsala universitets anställda i år. Antalet flygningar har minskat med 75 procent. Till följd av detta har utgifterna minskat – i oktober köpte UU resor för ynka 13 720 kronor.

Pandemin och restriktionerna som införts har haft en mycket stor påverkan på Uppsala universitetets resande. Statistik från Uppsala universitets upphandlade resebyrå, som bokar de flesta resorna som görs, visar att flygandet minskat kraftigt. Under 2019 gjordes 12 827 flygresor, hittills i år* har man endast gjort 3 118. Om man bortser från några få flygresor som kan komma att göras nu i december, rör det sig om en minskning på runt 75 procent.

"Jag tror inte vi kommer gå tillbaka till det ’gamla normala’."

Karolina Kjellberg som är Uppsala universitets miljöchef, spår att lärdomar från denna pandemitid kommer påverka resandet framöver.

– Jag har hört många ute i verksamheten säga att de inte tror att resandet kommer att återgå till samma nivåer som tidigare. Man har tvingats inse att man inte alltid behöver resa. Det kommer bli väldigt spännande att se vart det nya normala kommer ligga – för jag tror inte vi kommer gå tillbaka till det ’gamla normala’.

Coronapandemin avspeglar sig också i hur mycket pengar universitetet lagt på resor (här ingår flyg, tåg, taxi, hotell med mera). Under 2019 la man drygt 73 miljoner kronor på resor mellan första januari och sista oktober. Under samma period i år pungade man ut drygt 13 miljoner kronor. Lejonparten av utgifterna för resor 2020 kommer från de två första, relativt pandemifria månaderna. I oktober i år lade UU endast 13 720 kronor på resor vilket är häpnadsväckande låga kostnader om man jämför med oktober 2020 då man betalade drygt 7 miljoner kronor. Det ska dock tilläggas att alla resor inte bokas via UU:s resebyrå.

Statistiken från i år rörande antal flygresor är hämtad den 26/11.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…