Annons
Annons
Arkitekt
Arkitekter ser ut att kunna få jobb relativt lätt 2025, om inte pandemin påverkar prognoserna.
Foto: Pixabay

Goda jobbchanser – om fem år


Arbetslösheten bland akademiker må ligga på rekordnivåer just nu, men håll ut! Om fem år ser det desto ljusare ut.

I höstas rapporterade Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, att arbetslösheten bland svenska akademiker (personer med minst två års eftergymnasiala studier) låg på rekordnivåer inom alla grupper. Värst drabbade var utrikes födda och de över 50.

Men på fem års sikt ser det ljusare ut. Enligt Sacos rapport Framtidsutsikter kommer akademiker inom många kategorier ha lätt att få jobb framöver, i synnerhet de som satsar på välfärdsyrken. Barnmorskor, socionomer och officerare kan räkna med relativt liten konkurrens på arbetsmarknaden, men även andra grupper ser ut att ha goda framtidsutsikter, som till exempel arkitekter, om än med brasklappen att pandemin kan komma att påverka de prognoserna. 


Annons

Annons

För andra grupper spelar politiska prioriteringar stor roll. Framtiden ser ljus ut även för apotekare, kemister och biomedicinare förutsatt att kraftfulla och långsiktiga politiska satsningar görs på forskning och utveckling. De som utbildar sig inom kommunikation och hälsovetenskap kommer dock att mötas av en hårdare konkurrens om jobben.

– Framtiden ser ljus ut för de flesta som nu väljer att påbörja en högskoleutbildning, trots pandemin. Men det är viktigt för blivande studenter att göra ett medvetet val av utbildning och att de väger in de snabba förändringar som just nu sker, både vad gäller digitalisering och exempelvis den gröna omställningen, säger Göran Arrius, Sacos ordförande, i ett pressmeddelande. 

Här kan du läsa hela Sacos rapport Framtidsutsikter - här finns jobben för akademiker år 2025.

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…