Annons
Rackis arkiv
Bostäderna på Rackarbergsgatan är några av de studentbostäder som nu alltså kommer att klassas som Uppsalahems snarare än Studentstadens.
Foto: Arkiv

Studentstaden blir Uppsalahem


Varumärket Studentstaden försvinner och går nu helt upp i Uppsalahem som ägt studentbostadsbolaget sedan 2012. Den som hyr av Studentstaden behöver dock inte oroa sig.
– Hyresgästerna kommer inte märka någon skillnad, försäkrar fastighetschefen för Uppsalahem Studentstaden.

I realiteten innebär den nya förändringen alltså ingen egentlig skillnad för den som redan bor i det som fram till 15 mars klassas som Studentstadens bostäder. Uppsalahem AB, kommunens största bostadsföretag, förvärvade 2012 Studentstaden och äger därmed redan de dryga 4 000 studentrum och -lägenheter som Studentstaden idag förvaltar.

– När Uppsalahem köpte Studentstaden var det mer som ett dotterbolag, men sedan dess har det blivit mer och mer integrerat. Vi jobbar mycket med olika digitaliseringsprocesser just nu och då blir det hela tiden en massa dubbelarbete när det här ska betraktas som en separat enhet. Vi har ju egentligen varit ett gemensamt distrikt sedan 2012, men nu blir det mer officiellt och tydligt, säger Jenny Wikström som är fastighetschef på Uppsalahem för det bestånd som fram till på måndag kallas Studentstaden.

Den som idag är hyresgäst hos Studentstaden kommer egentligen bara märka av skillnaden genom att Studentstadens logga på fasadskyltar och hyresavi ändras.

– Man kommer också kunna använda den app som idag används för boende hos Uppsalahem, men som inte kunnat användas av Studentstadens hyresgäster innan. Där kan man sköta sina ärenden enklare. Men hyresgästerna kommer i övrigt inte märka någon skillnad, säger Jenny Wikström.
 


Annons

Annons

Inte heller för den som idag söker studentbostad via Uppsala bostadsförmedling kommer skillnaden att märkas, mer än att Studentstaden inte kommer finnas kvar som enskild bevakningskategori.

– Om man har en bevakning specifikt på Studentstaden så behöver man gå in på “mina sidor” på Uppsala bostadsförmedling och uppdatera bevakningen där, säger Tala Raha som är chef för marknad och kommunikation på Uppsala Bostadsförmedling.

Men samma bostadsbestånd kommer alltså vara öronmärkta för studenterna?

– Ja, precis. Det blir ingen skillnad där, säger Tala Raha.

Om Studentstaden

1934 grundades stiftelsen Uppsala studentbostäder som sedermera blev Studentstaden. Stiftelsen grundades ursprungligen på initiativ av Uppsala studentkår och lät uppföra bostadsområden som Gamla Studentstaden, Flogsta, Rackarberget och Kantorsgatan. 1994 tvingades kåren sälja stiftelsen Studentstaden och alla dess bostäder på grund av dålig ekonomi. Sedan 94 har Studentstaden bytt ägare ett flertal gånger innan bolaget 2012 köptes av Uppsalahem.

Vill du läsa mer om Studentstadens historia kan du göra det i Ergo-reportaget Den förlorade staden från 2010.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…