Annons
Annons
Bild inbrott
I ena fallet tycks brytskydd på dörrarna ha hjälpt, i det andra verkar tjuvarna ha tagit sig in ändå. Bilden visar ett annat förråd än de som nämns i artikeln.
Foto: Lina Svensk

Har tröttnat på upprepade inbrott


Flera studenter har fått sina saker stulna efter återkommande förrådsinbrott. Lisa fick inbrott två gånger inom loppet av en månad och vill nu att Uppsalahem Studentstaden ska vidta kraftigare åtgärder.
– Efter förra inbrottet satte de dit inbrottsskydd men dessa hjälper uppenbarligen inte.

I en grupp på Facebook skriver flera studenter att de haft problem med att förvara saker i sina förråd efter att de drabbats av upprepade förrådsinbrott. Det gäller både i vissa stiftelsers bostadsbestånd och förråden som tillhör Uppsalahem Studentstadens* lägenheter.

Lisa är en av studenterna som fått inbrott i sitt förråd två gånger inom loppet av en månad. Första gången blev hon av med tältutrustning, fiskegrejer och vandringsutrustning. Studentstaden satte upp då brytskydd, men snart var tjuvarna på plats igen. Denna gång blev hon som tur vara bara av med småsaker.

Lisa fick dock ingen information om att ett nytt inbrott hade skett. Detta trots att hyresvärden redan hade upptäckt det eftersom fästet för låset var bytt. Dessutom var förrådsdörren lämnad öppen.

– Så man går alltså ner till sitt förråd, märker att dörren är upplåst men låset bytt av Studentstaden och att saker är stulna. Men utan att de har informerat oss om det. Efter förra inbrottet satte de dit inbrottsskydd men dessa hjälper uppenbarligen inte.

Lisa är nu rädd att drabbas av ytterligare stölder. Hon önskar att hyresvärden ska vidta ytterligare åtgärder så att hon kan känna sig trygg och våga förvara saker i förrådet.

"Jag tar jättegärna ett samtal med hyresgästen, vi vill ju att hen ska känna sig trygg."


Annons

Annons

Ergo ringer upp Jenny Wikström som är fastighetschef på Uppsalahem Studentstaden. Hon känner inte till inbrotten men ber att få återkomma efter att hon kollat upp vad som hänt. Vi pratar igen när hon tittat i förrådsutrymmet.

– Jag var på plats i fredags. Jag kunde inte själv se att det var uppbrutet och lagat, men om det varit så som studenten säger så är det i så fall en kommunikationsmiss. Jag tar jättegärna ett samtal med hyresgästen, vi vill ju att hen ska känna sig trygg.

Jenny Wikström berättar vidare att man satt in brytskydd och kollat alla tags så att det bara är behöriga som kan komma in i byggnaden. Förråden ligger bakom tre dörrar och det krävs både tags och nyckel för att komma in. Trots att hon bedömer skalskyddet som tillräckligt, säger hon att det är svårt att stoppa den tjuv som bestämt sig.

– När man pratar med polisen så säger de, 'vill de in, så kommer de in'.

Bedömer du att ni har problem med inbrott i förråden?

– Nej, eller det är ett problem att vi har inbrott. Men det är inte ett problem på så sätt att vi har många inbrott, säger Jenny Wikström.

Ergo får också kontakt med en student som bor hos V-Dalas studentbostadsstiftelse. Hon har haft inbrott fyra gånger inom loppet av ett år.

– Jag har flyttat alla mina värdefulla saker hem till mina föräldrar, jag vågar inte chansa på att bli av med saker längre.

Enligt studenten ska det dock inte skett några nya inbrott efter att stiftelsen satt fast brytskydd. Detta är också något som vd för V-Dalas studentbostadsstiftelse Anna-Carin Andersson bekräftar.

– Vi började med extra rendering av Securitas på nätterna. När det inte hjälpte så monterade vi brytskydd på alla dörrar in till förråden samt på dörren in till källaren och efter det har det upphört. Vi får hoppas att det håller sig så, svarar Anna-Carin Andersson på sms.

Fotnot: Sedan i mars 2021 har Studentstadens varumärke integrerats i ägarens Uppsalahems varumärke och kallas nu Uppsalahem Studentstaden.

Studenten Lisa heter egentligen någonting annat.

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?