Annons
Annons
Epilog
Foto: Rudi Simon

Efter valet – så resonerar kårpartierna


I torsdags avslutades kårvalet, men än är det fortfarande oklart vilka partier som kommer alliera sig för att styra Uppsala studentkår. Ergo har pratat med partirepresentanterna för att försöka ta reda på vilka koalitioner vi kan vänta oss och vilka parti som siktar på vilka poster.

När valresultatet så presenterades på torsdagskvällen stod det klart att rekordmånga röstat i årets kårval, hela 1 505 stycken, vilket motsvarar en dryg fjärdedel av kårens alla medlemmar. Samtliga tre partier som ställde upp i kårvalet backade procentuellt till följd av de många blanka röster som lagts i valet (tolv procent), men mandatfördelningen i kommande verksamhetsårs fullmäktige följer samma mönster som vi såg mandatperioden 2020/21, så när som på ett mandat som gick från Allians för kåren till S-studenter.

"Det hade varit jättekul om jag fick förtroendet igen."

Jacob Färnert, UUS. (Foto: Uppsala studentkår)

Uppsala universitets studenter (UUS) fick flest röster, 628 stycken och därmed 16 mandat, samma som vid föregående val.

– Jag är jättenöjd, det visar att det finns ett fortsatt starkt stöd och att folk gillar vårt arbete med att öka studentinflytandet och att göra kåren bättre, säger Jacob Färnert förstenamn på UUS lista och nuvarande ordförande i Uppsala studentkår. 

Vilket parti ser du helst att ni vill samstyra med?

– Oj, det kan jag inte svara på och vi har inte ens pratat om det inom partiet. Vi tror mest på oss själva. Jag vet inte vad vi känner för de andra, men vad jag vet är att vi känner bra för oss. 

Ok, men kan du säga en fördel med att samstyra med de olika partierna, vad är bra med S-studenter?

– I år har de bidragit och varit många engagerade vilket har varit bra. Jag satt med i styrelsen året innan då UUS styrde med AFK och då var det inte lika många engagerade. Men de är också ett mindre parti så det behöver inte vara negativt.

Vad är bra med AFK?

– Jag vet inte, vi har inte haft med dem att göra. Vi verkar tycka samma i frågan om kårens valsystem. Men sen ställde de sig inte bakom det förslag vi tog fram som handlade om att ta bort partipolitiken, så man undrar var de står.

Jacob Färnert vill gärna sitta kvar som ordförande även kommande verksamhetsår. Senast det hände att en ordförande var pepp på det var 2015 då Caisa Lycken från Gröna studenter valdes om.

– Det hade varit jättekul om jag fick förtroendet igen. Jag har pratat med Caisa om det här. Man lär sig så mycket under sitt första år, år två är det bara att gå rakt in på jobbet.

Anton Sánchez Sulejmani, S-studenter. (Foto: Johan Larsson)

"Vi är öppna för att samarbeta med UUS om de är öppna för att samarbeta med oss."

 


Annons

Annons

S-studenter var det enda partiet som ökade mandatmässigt i årets kårval. De gick från tolv till 13 mandat med sina 524 röster.

– Det var lite tråkigt att backa procentuellt, men det är förstås jättebra att valdeltagandet blev så högt. Vi är också väldigt glada över att vara det enda partiet som ökade mandatmässigt. Det säkrar kårens politiska framtid. I år var UUS och AFK ett mandat från att ha två tredjedelars majoritet och nu är de ännu längre ifrån att ha det. Så vi är ändå nöjda med resultatet, säger Anton Sánchez Sulejmani som var förstanamn på S-studenters lista till valet.

Med två tredjedelars majoritet, så kallad kvalificerad majoritet, hade UUS och AFK kunnat få igenom den reform av kårens valsystem och fullmäktiges uppbyggnad som de båda vill se. Det vill säga göra sig av med dagens system med politiska partier; en förändring som inte går att få igenom med enkel majoritet.

Har ni börjat fundera kring konstituerande fullmäktige än? Vilka poster ni siktar på och så vidare?

– Vi är öppna för alla poster, allt från kårordförande till styrelseledamöter, men vi i den nyvalda fullmäktigegruppen har inte träffats än. Vi ska göra det nu i veckan för att diskutera och fatta lite mer formella beslut kring vad vi ska sikta på och vad vi har för mål inför förhandlingar och konstfum, säger Anton Sánchez Sulejmani.

Kommer ni försöka bilda styrelse med UUS i år igen?

– Det återstår att se. Vi är som sagt öppna för allt. Exakt vad vi siktar på får de nyvalda fullmäktigeledamöterna utvärdera, men vi stänger inga dörrar. Vi är öppna för att samarbeta med UUS om de är öppna för att samarbeta med oss, men då är det också viktigt att de är införstådda med att det handlar om just ett samarbete och att de inte kan få det egna partiets vilja igenom varje gång, säger Anton Sánchez Sulejmani.

"Det finns delar av de engagerade som inte är intresserade av att fortsätta."

Daniel Åkerman, AFK. (Foto: Johan Larsson)

Allians för kåren fick motta 173 röster i året val vilket innebär att de tappar ett mandat och landar på fyra. Partiets förstanamn Daniel Åkerman tycker inte man ska ta denna förlust så hårt.

– Efter omständigheterna gick det ändå ganska bra. Vi hade bara behövt 14 röster till för att behålla det mandatet så det är ingen större förlust, säger Daniel Åkerman.

Vad tror du om era chanser att få samstyra med UUS?

– Tror de är ganska goda eftersom vi i grunden delar samma mål.

Daniel Åkerman säger att det faktum att S-studenter suttit i styrelsen har gynnat dem i valet. S-studenter är ett parti som det brukar gå bra för i valet när de ingått i styret. När partiet varit i opposition brukar det gå sämre. Han anser därför att UUS gjorde fel förra året då de allierade sig med S-studenter.

– Det var ett misstag att ha med dem i styret eftersom det tjänade dem.

Du har tidigare sagt att AFK kan komma att upplösas om UUS väljer att återigen samarbeta med S. Står du fast vid det?

– Ja det gör jag nog. Det finns delar av de engagerade som inte är intresserade av att fortsätta. Naturligtvis vill jag att vi fortsätter driva kåren i den riktning vi förespråkar.

Konstituerande kårfullmäktige, där man kommer välja bland annat nytt kårpresidium (ordförande och vice ordförande) och ny kårstyrelse, äger rum 20 maj klockan 17.15. 

Kårvalet i siffror


Totalt antal röster: 1 505 (25,74% av de röstberättigade)

Antal röster och mandat per parti:

UUS
Antal röster: 628
Röstandel: 41,7%
Mandat: 16 (+/-0)

S-studenter
Antal röster: 524
Röstandel: 34,8%
Mandat: 13 (+1)

AFK
Antal röster: 173
Röstandel: 11,5%
Mandat: 4 (-1)

Blanka röster
Antal röster: 180
Röstandel: 12%

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…