Annons
Annons
Covid + unihuset
Till hösten kan vi förhoppningsvis lägga det här överanvända bildmontaget på hyllan när UU återgår till på plats-undervisning!
Foto: Creative commons/Lina Svensk

UU satsar på återgång i höst


Uppsala universitet kommer vara zoom university även under sommaren, men till hösten ser man äntligen ut att kunna återgå till det “normala” (peppar, peppar!).
– Rektor, prorektor och alla tre vicerektorer har varit väldigt tydliga med att de väldigt gärna vill välkomna alla tillbaka på riktigt till hösten.

Till följd av att smittspridningen minskat i landet beslutade regeringen i förra veckan att lätta på flera av de covidrestriktioner som rått under en längre tid. Vad det innebär i praktiken är bland annat att restauranger från och med idag, 1 juni, får restauranger ha öppet till 22.30, inomhusevenemang får ha en publik på 50 personer och utomhusevenemang 500 (för båda gäller att sittplatser för samtliga i publiken kan erbjudas). För universitet och högskolor upphör rekommendationerna om distansundervisning att gälla.

"Det har ju handlat mycket om att ge lärare och studenter goda planeringsförutsättningar"

Pernilla Björk är kommunikationsdirektör för Uppsala universitet. (Foto: UU)

För Uppsala universitets del innebär lättnaderna dock inga omedelbart märkbara förändringar. Sedan tidigare ligger ett rektorsbeslut om att fortsätta med distansundervisning och -jobb fram till och med 29 augusti, vilket fortsatt kommer att gälla. Men när höstterminen drar igång 30 augusti ser man ut att kunna återgå till det “normala”.

– På rektors ledningsråd igår sa man att man vill återgå till vanlig undervisning från och med höstterminen. Rektor, prorektor och alla tre vicerektorer har varit väldigt tydliga med att de väldigt gärna vill välkomna alla tillbaka på riktigt till hösten. Men fram till dess gäller det beslut som ligger. Det har ju handlat mycket om att ge lärare och studenter goda planeringsförutsättningar, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör för Uppsala universitet.


Annons

Annons

Hon poängterar dock att all planering hänger på hur smittläget utvecklar sig och att man har kontinuerlig och nära kontakt med smittskyddsmyndigheten för att anpassa sig efter rådande rekommendationer och riktlinjer.

– Men från och med idag händer ju andra saker också. Tidigare på disputationer har man bara kunnat vara åtta personer, men nu öppnar vi upp för 50 personer, säger Pernilla Björk.

Hur kommer det se ut med tillgången till campusområdena nu i sommar? De är ju tillgängliga för personer med passerkort, men kommer de öppna upp mer nu när man lättar på restriktionerna?

– Vårterminen tar ju slut om en vecka, så vi gör inga jättestora ändringar över sommaren. Men vi tittar självklart på att öppna upp campus mer, liksom universitetsbiblioteken, och det kommer man att göra successivt. Målet är att kunna återgå helt till det normala i höst.

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…