Annons
Annons
vaccinsommar
Ja, hur funkar det egentligen om du är i sommarstugan på annan ort när vaccinationsbokningen för din åldersgrupp öppnar i Uppsala?
Foto: Creative commons

Sommar utsocknes – hur blir det med vaccinering?


Mot slutet av sommaren ser det äntligen ut att bli vaccineringsdags för personer i studentålder. Men hur funkar det om man sommarjobbar på annan ort när bokningsmöjligheterna för ens åldersgrupp drar igång? Regionens vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall reder ut.

Region Uppsalas prognos i dagsläget är att personer i studentålder, det vill säga 20-29 år, kommer att kunna boka tid för en första vaccindos någon gång i augusti. Men många studenter har redan lämnat stan för sommarjobb på annan ort eller längre semestervistelse i föräldrahemmet och planerar kanske inte komma tillbaka till Uppsala förrän i september – hur löser man det?

– Grundidén är ju att man i första hand ska vaccineras i den region man är skriven i för att regionerna tilldelas doser baserat på hur stor befolkning man har. Men är det så att man stadigvarande befinner sig på annan ort, till exempel att man hälsar på föräldrarna under några veckor i sommar, så kommer man förstås att kunna boka tid i regionen man befinner sig i, säger Margareta Öhman som är vaccinationssamordnare på Region Uppsala.

Är man inte skriven i regionen man vill vaccinera sig i så kan man dock få vänta någon vecka längre än de som är skrivna där, menar Margareta Öhrman.

"Så långt det absolut går så vill vi att man tar båda doserna på samma ställe."

Margareta Öhrman är vaccinationssamordnare på Region Uppsala. (Foto: pressbild Region Uppsala)

 


Annons

Annons

Rekommendationen för dos två är att ta den i samma region som man fick den första sprutan i, vilket förstås kan vara svårt för en sommarjobbande student som måste ta sig tillbaka till Uppsala när terminen startar om hen redan fått första dosen någon annan stans, men även där kan man göra undantag.

– Vi planerar allt utifrån att den region som ger dos ett också ska ge dos två. Så långt det absolut går så vill vi att man tar båda doserna på samma ställe, inte minst för logistikens skull. Vi planerar nästa ihjäl oss för det här, säger Margareta Öhrvall och fortsätter:

– Men är det så att man har varit hos föräldrarna över sommaren och fått dos ett där och sedan måste ta sig till Uppsala för att terminen startar, så ser vi så klart till att den personen får dos två här. Men det blir kanske lite senare, att man inte får exakt den veckan man skulle ha fått.

Hur fungerar det med vilken sorts vaccin man får? Får alla inom en åldersgrupp samma?

– Nu är det mRNA-vaccin, det vill säga Pfizer och Moderna, som gäller för alla personer under 65 år och de är ju väldigt likvärdiga. Men man skulle ju kunna tänka sig att man till exempel får Moderna i en annan region och så kommer man hit och får sin andra dos här där vi ger Pfizer och då kan man få vänta någon vecka eller två på att man får en dos av det vaccin man redan tagit, och det vet man inte är någon fara.

Målet nu är att det ska gå sju veckor mellan doserna, men skulle det gå tio veckor är det absolut ingen fara, menar Margareta Öhrvall. Vilket vaccin man fått rapporteras in till nationella vaccinationsregistret och det framgår också i ens journal vilken sort man fått så att det inte ska vara någon tvekan för personalen som sköter vaccinationen.

Idag, fredag 11 juni, meddelar Region Uppsala att man öppnat upp för bokningar för personer som är 37 år och äldre. Margareta Öhrvall tror att det kommer att rulla på ganska snabbt med öppning för bokning för personer ner till 30, men att det därefter kan gå lite långsammare att öppna upp för vaccination av yngre personer då man måste avsätta många av doserna till vaccinationsomgång två för de som fått första sprutan under våren och i början av sommaren.

– För personer under 30, vilket de flesta studenter är, ser det därför ut som att man kommer att kunna ta sin första dos i augusti, säger Margareta Öhrvall.

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…