Annons
Annons
Flygplan + Unihuset
Anställda uppmanas till försiktighet.
Foto: Unsplash/arkiv

UUs resesystem har utnyttjats av kriminella


Kriminella har via Uppsala universitet kunnat boka resor för att bland annat smuggla vapen, droger och människor. Universitets resesamordnare uppmanar nu anställda till försiktighet för att minimera missbruket av systemet.

Universitetsanställdas telefonnummer, koder, mejladresser, kundnummer och dylikt har kunnat inhämtas av kriminella genom bedrägeri och ID-kapning och har därefter använts för att boka biljetter som ibland använts i kriminella syften. 

– Vi vet om flera fall av smuggling av både människor, vapen och droger som har skett med hjälp av biljetter utställda i universitets namn. I några fall har vi också stått för kostnaderna. De pengarna kunde förstås använts till bättre syften. Vi behöver därför hjälpas åt för att undvika bedrägerier och ID-kapning, säger Marie Engegard, resesamordnare vid universitetsförvaltningen, i en artikel på Medarbetarportalen.
 


Annons

Annons

Universitetet arbetar aktivt med åtgärder för att försvåra för kriminella som vill utnyttja systemet, men uppmanar även anställda till ytterligare försiktighet och inte lämna ifrån sig information som kan ge tillgång till bokningssystemet.

– Undvik att inresande gäster får tillgång för att göra en bokning själva i våra system, det ska gå igenom en ansvarig anställd, säger Marie Engegard.

Samtliga försök till illegala biljettbokningar genom UUs system polisanmäls.

 

Läs mer

2021-10-20 12:04
Köpenhamns universitet skär drastiskt i studieplatserna vid lärosätet. Värst drabbade av nedskärningen är Humanistiska…
2021-10-20 11:53
Flera personalärenden och problem med att genomföra och fatta beslut har lett till att institutionen för neurovetenskap…
2021-10-19 14:47
Röster har höjts för att Karolinska institutet ska ta bort namn på salar och vägar som döpts efter rasbiologer och en…