Annons
Annons
Flogsta + vaccin
Sernanders väg, där Flogsta höghus ligger, är ett av distrikten med lägst vaccintäckning i Uppsala, men det behöver inte betyda att de som är skrivna i området är ovaccinerade.
Foto: Sandra Gunnarsson/Wikimedia Commons

“Siffrorna måste tolkas med stor försiktighet”


Några av de områden med lägst vaccinationstäckning i regionen är studentområden, men kan man verkligen dra någon slutsats om studenternas vaccinationsbenägenhet baserat på detta?
– Många vaccineras i andra regioner, inte minst studenter. 

I veckan som gått har man kunnat läsa en del om hur vaccintäckningen ser ut i Uppsalas olika distrikt. Bland de områden med lägst andel fullvaccinerade återfinns flera studentbostadsområden. Till exempel Rackarberget (24,2% fullvaccinerade), Sernanders väg där Flogsta höghus ligger (22,2%) och Kantorsgatan (24,3%). 

Baserat på de här siffrorna går det dock inte att dra någon slutsats om huruvida studenterna i områdena varit dåliga på att vaccinera sig eller inte.

– Siffrorna måste tolkas med stor försiktighet, särskilt i studentområden. Region Uppsalas statistik täcker ju bara vaccinationer som är utförda inom Region Uppsala. Därför behöver man också titta på Folkhälsomyndighetens statistik, som ger en mer heltäckande bild, förklarar Jessica Elgenstierna, presschef på Uppsalas regionkontor, i ett mejl till Ergo.

Hon poängterar att den faktiska täckningen är högre då många vaccinerar sig i andra regioner än den man är skriven i, inte minst studenter.

– Många lämnar ju stan under sommaren, just när vaccinationerna har pågått som mest.

Jessica Elgenstierna är presschef på regionkontoret. (Foto: Region Uppsala)

"Uppsala har väldigt många som vaccinerats på annat håll. Orsaken till detta kan vi bara spekulera i."

 


Annons

Annons

Att många uppsalabor har valt att vaccinera sig på annan ort blir tydligt när man tittar på Folkhälsomyndighetens statistik över personer som vaccinerat sig i län där de inte är skrivna. Fram till och med den här veckan (34) har 23 591 av Uppsalas invånare vaccinerat sig utomläns.

– Uppsala har väldigt många som vaccinerats på annat håll. Orsaken till detta kan vi bara spekulera i. Flera kommuner i länet ligger ju nära Stockholm, med stor utpendling. Kanske har endel i de yngre grupperna valt att vaccinera sig där? Kanske finns studenterna i denna grupp? Vi vet inte, säger Jessica Elgenstierna.

Att man kanske inte ska läsa in för mycket i det faktum att vissa studentområden har låg vaccinationstäckning bekräftas också av FHM:s mer övergripande siffror över vaccinerade i respektive region – Uppsala är en av de regioner med högst vaccinationstäckning inom alla ålderskategorier. Hittills har 73 procent av uppsalaborna i studerandeålder, det vill säga 18-29 år, fått minst en vaccindos. Att jämföra med rikssnittet för samma ålderskategori, där hittills 65 procent fått en spruta.

Jessica Elgenstierna understryker att de studenter som fått sin första spruta i en annan region under sommaren och som nu kommer tillbaka till Uppsala vid terminsstart är varmt välkomna att ta dos två i Uppsala.

– Och numera har vi ju drop-in i alla lokaler, så det är inte alls krångligt att få sin vaccination, det är bara att dyka upp. 

På 1177 hittar du information om var och när du kan vaccinera dig på drop-in.

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…