Annons
Föreläsare
Instagramprofilen Henrik Wahlström, kriminologen Nina Rung och fotbollsspelaren och författaren Richard Magyar är några av de som kommer föreläsa under Mental Health Week.
Foto: Pressfoto/Ewa Stackelberg/Mondial

Psykisk hälsa på schemat


Såväl studenternas psykiska hälsa som deras kännedom om Studenthälsan har fått sig en törn under de snart ett och ett halvt år som studierna förts på distans, men med kommande Mental Health Week i oktober hoppas man kunna ge de båda en knuff i rätt riktning.

Karolin Erikssons kontor i Studenthälsans lokaler, en trappa upp från Uppsala studentkår, är spartanskt inrett.

– Jag började i våras men jag har bara varit på plats fysiskt kanske tre gånger, berättar hon.

Hon är hälsopedagog på Studenthälsan och att hon inte varit på plats är förstås symptomatiskt för hur arbetet sett ut för de flesta vid universitetet under pandemin, såväl anställda som studenter. Men för en enhet som inte syns dagligdags för studenterna som pluggar ensamma hemma och primärt har kontakt med universitetet genom en skärm, blir det extra svårt att nå ut och informera om sin existens.

Karolin Erikssons kollega, Sofie Westberg – kurator hos Studenthälsan Campus Gotland, är med oss via Zoom och berättar att det funnits något av en diskrepans mellan den ökade psykiska ohälsan under pandemin och hur många som faktiskt har kontaktat Studenthälsan:

– Vi har haft ungefär lika många bokningar med studenter som behöver prata som vi hade innan pandemin, vilket har förvånat oss med tanke på att man pratat mycket om att studenter mått sämre under pandemin. Det innebär att många kanske inte ens känner till att vi finns.

Att de nu i oktober, för första gången, anordnar “Mental Health Week” är därför både ett sätt för Studenthälsan att lyfta frågor om psykisk ohälsa och att uppmärksamma studenterna på att de finns och kan ge råd och stöd om man mår dåligt.

Foto: Lina Svensk

"Just att man pratat mycket om att studenter har mått sämre under pandemin gör att den här veckan känns extra viktig."

Evenemanget, som man hoppas ska bli årligen återkommande, går av stapeln 11 oktober – en dag efter World Mental Health Day 10 oktober – och fortsätter sedan fram till och med 15 oktober och kommer vara späckat med föreläsningar och workshops som ska belysa psykisk hälsa ur olika perspektiv. 

– Vi kommer att ha några externa föreläsare, bland andra fotbollsspelaren Richard Magyar som ska prata om självmordsprevention, Henrik Wahlström som ska prata om hur det är att leva med bipolär sjukdom, kriminologen Nina Rung som kommer prata om normer och våldsprevention och Jonas Wik som ska prata om fördomar och myter om autism, berättar Karolin Eriksson.

Föreläsningarna kommer att vara nätbaserade, men vissa evenemang kommer ske på plats. Däribland workshops i studieteknik och hur man skriver klart sin uppsats.

– Vi har också fått med Universitetskyrkan och Campus 1477 som kommer erbjuda gratis träning för alla studenter under veckan, säger Karolin Eriksson.


Annons

Annons

Trots att veckan inte är direkt kopplad till den ökade psykiska ohälsan som uppstått under pandemin så inträffar den lägligt i början av höstterminen när majoriteten av undervisningen återgår till att ges på plats, vilket kommer innebära en stor förändring för många. I synnerhet de studenter som hittills bara studerat på distans.

– Just att man pratat mycket om att studenter har mått sämre under pandemin gör att den här veckan känns extra viktig. Många har kanske flyttat hit och bor ensamma för första gången och att då inte få träffa ens sina klasskamrater fysiskt har förstås gjort att många känner sig ensamma, säger Karolin Eriksson.

Foto: Privat

"Återgången påverkar alla på olika sätt."

Utöver ensamheten många upplevt så har också många studenter vittnat om att studiemotivationen har varit svår att upprätthålla och många har förstås även levt med en ihärdig oro över det faktiska viruset – att smittas själva, eller att anhöriga ska insjukna.

– De som varit i slutet av sin utbildning har också varit oroliga för hur det ska bli när de kommer ut på arbetsmarknaden – kommer jag vara attraktiv på arbetsmarknaden när stora delar av utbildningen skett på distans? Har jag gått miste om nätverksmöjligheter? En annan aspekt, som kanske är en bisak i sammanhanget men ändå påtaglig för de drabbade, är att många som tänkt studera utomlands har fått sina planer helt kullkastade, säger Sofie Westberg.

Generellt finns en besvikelse hos många över att de förväntningar de hade på studentlivet inte har infriats. Men så finns förstås även personerna på andra sidan av myntet – de som faktiskt trivts med distanstillvaron och som nu bävar inför att återgå till det normala.

– Det är flera som uttryckt att de är oroliga över att komma tillbaka, som ha social ångest eller fobi och som gärna hade sett att man fortsatte med distansundervisningen. Så återgången påverkar alla på olika sätt, säger Sofie Westberg.

Med Mental Health Week hoppas Studenthälsan att studenterna ska förstå att de inte är ensamma i sin situation om de mår dåligt, att de ska få upp ögonen för metoder till att hantera psykisk ohälsa och att de ska inse att hjälp finns att få om man behöver det.

Mental Health Week 
11-15 oktober

 

Ett axplock av det som står på schemat:

Introduktion till mindset – så underlättar du dina studier
Måndag 11/10, kl. 15:00-15:30 via Zoom

Skattjakt i Stadsskogen, med Campus 1477
Tisdag 12/10, start kl. 12:00 i Stadsskogen

Föreläsning med Richard Magyar: Allt ingen sa (om psykisk ohälsa och självmord)
Tisdag 12/10, kl. 16-17 via Zoom

Föreläsning Jonas Wik: Autismen är lösningen
Onsdag 13/10, kl. 16-17 via Zoom samt på Campus Gotland, sal B24

Workshop: Bara examensarbetet kvar 
Onsdag 13/10, kl. 17:15-19:00 via Zoom

Lecuture: Stress and Sustainable Student Life
Torsdag 14/10, kl. 12:15-12:45 via Zoom

Henrik Wahlström Föreläsning: Upp och ner – om att våga vara öppen med psykisk sjukdom
Torsdag 14/10, kl. 16-17 via Zoom

Föreläsning: Nina Rung (om det våld som främst unga kvinnor utsätts för)
Fredag 15/10, kl. 12:00-12:50 via Zoom

Vandra med dina sinnen 
Fredag 15/10, kl. 14.30-15-15 i Botaniska trädgården (samling utanför Carolina Rediviva)

Evenemangen är öppna för alla studenter vid Uppsala universitet.
Hela schemat hittar du på Studenthälsans hemsida.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…