Annons
Muhib Lafta
Juriststudenten Muhib Lafta är grundaren till plattformen Juridicas.
Foto: Privat

Plattform ska ge studenter jobb


Juristlinjen på Uppsala universitet är ett av landets mest eftertraktade program, och drar över 1000 sökande varje termin. Men det är inte bara hög konkurrens om studieplatserna. Att få extrajobb under studietiden och fast anställning efter är svårt - någonting som juriststudenten Muhib Lafta, bestämde sig för att göra någonting åt.

Ett deltidsjobb vid sidan av studierna är något av en dröm för många studenter. Att arbeta några timmar i veckan ger både utökning i plånboken och geren bra möjlighet att testa sina färdigheter i arbetslivet. Muhib Lafta, 20, läser femte terminen i juridik vid Uppsala Universitet och är grundare till en jobbportal som ska motverka jobbproblematiken
                   
Berätta, vad är Juridicas?

– Juridicas är en plattform som samlar deltidsjobb och andra tjänster för juriststudenter. Idén grundar sig i ett problem som jag själv hade, det är otroligt många studenter som vill ha ett jobb vid sidan av studierna, säger Muhib Lafta.

Han genomförde en undersökning bland andra juriststudenter och fick bekräftat det han själv upplevt: att det är svårt, krångligt och tidsödande att hitta juristjobb.

– Det tar mycket tid att hitta ett jobb och ofta känner man bara till några få juristbyråer, säger han. 

"Det kändes som att en sån här sak har saknats av alla i hela juristsverige."


Annons

Annons

Plattformen, som går att likna vid de många jobbsafari-sidor som finns på nätet, lanserades tidigare i år. Genom att söka tjänster som är publicerade direkt av olika juristbyråer på plattformen slipper rekryteringen gå genom externa rekryteringsföretag. 

Att gå från idé till verklighet var inget problem för Muhib Lafta och hans kompanjon Vidar Wicklund, som utgör andra halvan av Juridicas.

– Vi ville bygga en portal som är specifikt till för studenter, så vi anlitade en extern webbyrå som började konstruerade själva hemsidan medan jag tog kontakt med olika juristbyråer för att höra vad de tyckte om idén. Även där var det bara bra gensvar, det kändes som att en sån här sak har saknats av alla i hela juristsverige, säger Muhib Lafta

Portalen Juridicas är i dagsläget till för att hitta extrajobb med juridiska arbetsuppgifter, något som gör plattformen unik. I framtiden kan dock även andra branscher bli representerade för att hjälpa ännu fler studenter att hitta extrajobb. Muhib Lafta är dock säker på att han och Vidar Wicklund riktat in sig på rätt målgrupp.

– Responsen från studenterna och jobbsökarna har varit otrolig. Vi har höga besökssiffror och det ser väldigt ljust ut, ur ett studentperspektiv, att lyckas få ett jobb, säger han.

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…