Annons
Universitetshuset
Klimatnätverket kräver till exempel att ledningen vid universitetet ska styra klimatomställningen, att klimatchefen ska få mer resurser och att man ska divestera från fossilindustrin.
Foto: Lina Svensk

Klimatnätverk ställer krav på UU


Kravbrev till rektor och manifestation utanför Segerstedthuset – anställda tycker att Uppsala universitet nu på allvar måste ta tag i klimatfrågan.

I slutet av september skickade en grupp anställda vid Uppsala universitet ett kravbrev till rektor. I skrivelsen listar de ett antal punkter som de anser att UU måste förändra för att jobba i enlighet med klimatmålen.

– Hela samhället måste fatta beslut så vi hamnar i linje med Parisavtalets mål, men Uppsala universitet har inte gjort så mycket. Eftersom hela kunskapen om klimatförändringarna tagits fram av forskare i världen, är det viktigt att vi i vetenskapssamhället går före, säger Sebastian Sobek som är en av medlemmarna i klimatnätverket som skickat skrivelsen.

Nätverket består av en löst sammansatt grupp av anställda inom olika discipliner som tycker att UU måste ta tag i omställningen. De började ställa krav innan pandemin och försöker nu igen jobba för en förändring. För några veckor sedan genomförde de till exempel en manifestation utanför Segerstdethuset.


Annons

Annons

 

"För att få till en förändring krävs att ledningen pekar med hela handen och då krävs en organisatorisk satsning."


Sebastian Sobek, professor vid Institutionen för ekologi och genetik, Limnologi och en av representanterna för klimatnätverket. Foto: Privat

Sebastian Sobek menar att det är viktigt att frågan tas upp på ledningsnivå och att de också ser till att styra arbetet. Som det ser ut idag finns en klimatchef centralt, men mycket av arbetet sker på institutionerna och hänger på enskilda individer.

– För att få till en förändring krävs att ledningen pekar med hela handen och då krävs en organisatorisk satsning.

I våras bjöds medlemmar i nätverket in till samtal med rektor. Man hoppas nu återigen få en chans att prata med ledningen i höst.

– Det känns hoppfullt att nya rektor bjuder in till samtal, så har det inte alltid varit.

Nedan syns det brev som  nätverket skickat till universitetet:

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…