Annons
Bidl film om plagiat
Universitetets guide Mikael Norrby agerar lärare i filmen om plagiat som tagits fram.
Foto: Skärmdump Youtube

UU bjuder in till filmvisning om fusk


Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk- och plagiatfilm som riktar sig till studenter.

Det är institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik som tagit initiativ till att göra en film för att informera studenterna om fusk. Bakgrunden är att man vid institutionen märkt att antalet plagiatärenden ökat och att studenter faktiskt inte fått lära sig hur man ska göra. På institutionen läser många internationella masterstudenter som tagit sin kandidat i annat land. När vissa av dem blivit misstänkta för plagiat har de hävdat att de bara gjort som de fått lära sig under sina studier på kandidatprogrammet. Därför valde man att ta fram en film.

– För att säkerställa att informationen blir enhetlig och ges på ett kontrollerat sätt i varje kurs så kom vi fram till att vi skulle standardisera informationen kring vilka regler som gäller för fusk och plagiat, säger Lars Ericsson, studierektor vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik i en artikel på medarbetarportalen.

Tanken med en film är att det ska bli enklare för studenterna att ta till sig informationen.

– Vi följer samhällets trend med att satsa på visuella material. Numera följer de yngre i högre grad visuell media vilket är enklare att läsa en text. Därför tänkte vi att det var en bra idé att göra en film, säger Mojgan Seraji, tidigare utbildningssamordnare i artikeln på medarbetarportalen.

Även om de tagits fram av institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik är filmerna är gjorda för att fungera inom alla discipliner.

Här kan du se filmerna:

Fusk och plagiat – vad du som student måste känna till
What is plagiarism and how to avoid it


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…