Annons
Bild KI Solna
KI försöker reda ut de ska hantera rasistiska rötter. Ska alla personnamn på salar tas bort? Eller riskerar det göra lärosätet historielöst?
Foto: Wikipedia/I99pema

Namnstrid delar KI


Röster har höjts för att Karolinska institutet ska ta bort namn på salar och vägar som döpts efter rasbiologer och en nazist. Nu har en utredning föreslagit att samtliga namn på campus ska bytas ut mot medicinska begrepp. Även detta har väckt kritik.
“En avhumanisering av skolmiljön” anser studentkåren.

Det var i samband med Black Lives Matters-rörelsens frammarsch förra året som debatten om namnen på Karolinska institutet intensifierades, skriver DN. Vid lärosätet i Solna finns bland annat Reitzius väg, och Gustav Retzius sal – uppkallade efter far och son Retzius, rasforskare kända för sina skallmätningar. På campus finns också von Eulers väg, uppkallad efter Hans von Euler som öppet stödde Hitler under hela Andra världskriget.

En grupp studenter som kallar sig Sträva, (Studenter för rättvis vård och akademi) har krävt att rektorn ska döpa om Retzius väg och Gustaf Retzius sal. Som svar på kravet tillsattes en arbetsgrupp för att reda i namnens vara. Denna har nu lagt fram ett förslag om att samtliga namn på salar, hus och vägar ska bytas ut mot begrepp kopplade till medicin så som “Genvägen” och “Artären”. Det är alltså inte bara namn som kan kopplas till rasistiska forskare som ska bytas ut, utan samtliga personnamn.

Förslaget har mött kritik. Studentkåren Medicinska föreningen anser att namnbytena kan leda till en avhumanisering av skolmiljön. KI:s kulturråd, som består av flera framstående forskare, menar att det kommer innebära ett historielöst och mera torftigt KI. Flera kritiker anser också att finansiärer så som Wallenbergstiftelserna riskerar att osynliggöras om deras namn tas bort.

Rektor väntas fatta beslut om hur man ska gå vidare i slutet av oktober.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…