Annons
Dator
Tänk på att även lägenhetsförsäljning och aktieutdelning räknas som inkomst.
Foto: Pressbild CSN

Se upp – fribeloppet återinförs


Under pandemin kunde studenter tjäna hur mycket som helst med fullt CSN. Vid årsskiftet är fribeloppet tillbaka vilket innebär att du behöver räkna lite på inkomster och studiemedel för att inte bli återbetalningsskyldig.

Fribeloppet reglerar hur mycket du kan tjäna för att få CSN – den som har höga inkomster kan inte maxa sitt studiebidrag. I mars 2020 beslutade dock regeringen att avskaffa fribeloppet, bland annat för att se till att så många som möjligt skulle kunna jobba i vården utan att behöva oroa sig för hur det påverkade CSN.

Nu återinförs fribeloppet. Från och med årsskiftet gäller det att se upp så du inte tar mer studiemedel än vad du har rätt till. CSN har därför gått ut med en informationskampanj.

– Det finns en risk att fler får minskat studiemedel eller ännu värre blir återbetalningsskyldiga. Vi vill naturligtvis inte att det ska hända. Därför informerar vi nu studenterna om att fribeloppet är tillbaka, säger Charlotta Hansen, som jobbar med att minska felaktiga utbetalningar på CSN i ett pressmeddelande.

Studerar man en normaltermin på 20 veckor kan man tjäna 93 561 kronor per halvår utan att studiemedlet påverkas. Det är drygt 15 500 kr i månaden. Du kan alltså fortsatt jobba ganska mycket. Vad många inte vet är att även a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning eller aktieutdelning kan begränsa dina möjligheter att få studiemedel.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…