Annons
Jacob Färnert vice SFS-ordförande
Jacob Färnert tillträdde som ordförande 2020 och fick förtroende för uppdraget ytterligare ett verksamhetsår efter kårvalet 2021.
Foto: Lina Svensk

Uppsala studentkårs ordförande tar plats i SFS-presidiet


Uppsala studentkårs avgående ordförande Jacob Färnert blir ny vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer. Med två kårår i ryggen tror han sig ha goda förutsättningar att göra ett bra jobb både när det kommer till politiskt påverkansarbete och att leda arbetet på SFS kansli.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. I helgen anordnades SFS årliga fullmäktige i Malmö då medlemskårerna bland annat valde nytt presidium, alltså ordförandeduo, för kommande verksamhetsår 2022/23.

Linn Svärd, tidigare lundastudent och nu sittande SFS-ordförande, fick förnyat förtroende som ordförande. Till vice ordförande valdes Jacob Färnert, nu sittande ordförande för Uppsala studentkår, som var ensam kandidat för uppdraget.

– Jag var föreslagen av valberedningen, men det fanns möjlighet för de andra kårerna att lägga fram en kandidat ända till dagen innan, säger Jacob Färnert.

"...jag har fått en mogenhet i hur man bemöter beslutsfattare och en djupare förståelse för poängen med studentinflytande."


Annons

Annons

Som vice ordförande kommer han att vara med och leda SFS verksamhet, dess styrelse och kansli, under kommande verksamhetsår, men den interna arbetsfördelningen presidiet emellan är ännu inte helt satt. Vad som är klart är att SFS framöver kommer att arbeta mycket med de prioriterade frågorna finansiering av högre utbildning och högskolepedagogik.

– Mer kortsiktigt kommer vi även jobba med studentbostadsfrågan och studenthälsan. Sedan ska vi mobilisera oss inför riksdagsvalet i höst för att försöka göra utbildning och forskning till en valfråga, säger Jacob Färnert.

Du har ju suttit som ordförande i två år nu, vilka lärdomar och erfarenheter tror du att du kommer kunna dra nytta av som vice ordförande för SFS?

– Vad gäller det politiska tror jag att jag kommer ha nytta av att jag har fått en mogenhet i hur man bemöter beslutsfattare och en djupare förståelse för poängen med studentinflytande. Sedan har ju SFS ett kansli och anställda precis som på Uppsala studentkår. Jag har fått god insikt i vad det innebär att leda ett kansli, men har även begått misstag som jag hoppas kunna dra lärdom av i mitt nya uppdrag.

Jacob Färnert tillträder som vice ordförande för SFS första juli – dagen efter att han kliver av som ordförande för Uppsala studentkår.


Jacob Färnert kommer att sitta i SFS presidium tillsammans med Linn Svärd, som fått förnyat förtroende för ordförandeposten. (Foto: SFS)

Vadå SFS?

 

Sveriges förenade studentkårer är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har ett femtiotal medlemskårer vilka tillsammans representerar ungefär 350 000 studenter och doktorander.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…