Annons
Valberedning
Valberedningen tycker att samtliga kandidater till ordförandeposterna i kårens styrelse borde ha ställt upp på deras utfrågning. I bild från vänster: valberedningens ledamot Ida Qvicker, ordförande Jonna Raflund och ledamot Gustav Stövling.
Foto: Sandra Gunnarsson

V och S ratar valberedningens utfrågning


När kåres valberedningen ville ordna utfrågning av ordförandekandidaterna fick de nobben av de två största kårpartierna V och S som i stället vill meddela vilka som ska kandidera i Ergo. Smått irriterande, anser valberedningens ordförande Jonna Raflund.
– Både S-studenter och Vänsterstudenter vill nå ut mer till studenterna. Då kan man fråga sig varför de inte vill vara med på utfrågningen. Är det för att de tror att vi ska ställa tuffare frågor än Ergo? Eller är det för att deras kompetens inte räcker till?

För några veckor sedan avgjordes kårvalet och det stod klart vilka partier som fått flest mandat. Vanligtvis brukar partierna prata ihop sig för att sedan på konstituerande fullmäktigemöte presentera vilka kandidater de vill se i kårens styrelse och presidium.

Förra året röstade fullmäktige igenom en förändring som innebär att det ska finnas en valberedning som intervjuar och lägger fram de kandidater man anser är bäst. Det ska dock precis som tidigare vara upp till fullmäktige att besluta vem man i slutändan ska välja.

Valberedningen annonserade att de ville ha in kandidater men fick bara in anmälningar från ett parti, Uppsala universitets studenter (UUS). Vänsterstudenter och S-studenter meddelade i stället att de planerar att kandidera på plats på konstituerande fullmäktigemötet i mitten av maj. De skrev också att de skulle tillkännage vilka kandidater som de planerar att lägga fram i Ergo.

Jonna Raflund som är ordförande i valberedningen säger att det är smått irriterande att partierna inte vill ställa upp på själva valberedningsprocessen och den utfrågning av kandidaterna som planerades.

– Både S-studenter och Vänsterstudenter vill nå ut mer till studenterna. Då kan man fråga sig varför de inte vill vara med på utfrågningen. Är det för att de tror att vi ska ställa tuffare frågor än Ergo? Eller är det för att deras kompetens inte räcker till?, säger Jonna Raflund.

"Vi såg inte varför vi skulle delta i den processen – det är en skenprocess"


Annons

Annons

Planen var att valberedningen skulle ha spelat in intervjuerna med de olika kandidaterna så att även de som inte går på konstituerande fullmäktigemötet kan se vilka kandidater som är på g.

– Tanken är ju att alla medlemmar ska få veta vilka som kandiderar och göra processen så transparent som möjligt, säger Jonna Raflund.  

För att ändå fullfölja sina uppdrag kommer valberedningen nu att genomföra sina utfrågningar med de två kandidater som hört av sig från UUS. Men vad alla egentligen vet är att dessa kandidater har mycket små chanser att faktiskt bli valda till ordförande eller vice ordförande eftersom S-studenter och Vänsterstudenter tillsammans har fler mandat och planerar rösta fram den styrelse de vill ha.

Kan det vara så att de inte vill vara med för att de anser att valberedningsprocessen är ett spel för gallerierna?

– Allt som görs i en demokratisk process är i mångt och mycket ett spel för gallerierna. Då är det bättre att hålla det transparent än att köra ett spel för gallerierna bakom ridån, säger Gustav Stövling, ledamot i valberedningen.

Ledamöterna i valberedningen tycker att partierna som ratar processen borde ha ställt upp ändå – även om de inte tror på formen, kunde det ha gett bra exponering och reklam för partierna, kandidaterna och kåren. De anser också att det är tråkigt att partierna inte vill delta när kåren lagt resurser och arbetstid på att planera och genomföra en valberedningsprocess.

– Det är ju första gången vi har en sådan här valberedning, det är tråkigt att de inte ger det en ärlig chans, säger Ida Qvicker, ledamot i valberedningen.


Alexander Wilson van Deurs, Vänsterstudenter, Anton Sanchez Sulejmani, S-studenter och Linnea Rydén, Vänsterstudenter tycker inte att valberedningen behövs och har därför valt att inte delta i deras utfrågning. De anser att om man vill öka transparensen kan man lika gärna livesända utfrågningen som sker på konstituerande fullmäktige – då det riktiga valet sker. Foto: Sandra Gunnarsson

Anton Sanchez Sulejmani som är förstanamn på S-studenters lista berättar att hans parti var emot den här nya valberedningen redan då det röstades igenom på konstfum. Han anser inte att det finns ett behov en objektiv valberedning när det i slutändan ändå är efter förhandling mellan de partier med flest mandat som man väljer hur presidiet ska se ut.

– Vi såg inte varför vi skulle delta i den processen – det är en skenprocess. Det spelar ingen roll vad valberedningen lägger fram, vi kommer ändå att rösta på de kandidater vi kommer fram till, säger han och tillägger att de kommer avveckla valberedningen, eller i alla fall den delen av deras uppdrag när de får styra tillsammans med Vänsterstudenter.

Att det ska vara en valberedning är ju ändå ett demokratiskt fattat beslut. Kan ni inte bara respektera det och vara “the bigger person” i det här?

– Hade vi deltagit i en valberedningsprocess, då anser jag att vi hade fört medlemmarna bakom ljuset och gett dem en felaktig uppfattning om vilken roll valberedningen spelar. Vi hade gett dem legitimitet, säger Alexander Wilson van Deurs som är andranamn på Vänsterstudenters lista.

Han menar vidare att det faktum att de kan strunta i processen och ändå troligtvis kommer bli valda visar att valberedningen inte har något inflytande. Alexander Wilson van Deurs tillägger också att valberedningen inte har hört av sig och frågat om de vill vara med. Kommunikationen från deras sida från har varit bristfällig.

Det är pengar som lagts på valberedningen och kansliet har varit involverat och ändå väljer ni att strunta i det här?

– Det finns inget egenvärde i det – att bara för att man lagt pengar på det så måste man utnyttja det vi lagt pengarna på. De pengarna ska gå till kårens arbete som driver kåren framåt och nu gör de ju inte det, säger Linnea Rydén, tredjenamn på Vänsterstudenters lista.

Anton Sanchez Sulejmani anser att en valberedning är ett steg mot att avpolitisera kåren. Förfarandet är framtaget av Uppsala universitets studenter (UUS) och Allians för kåren (AFK). Nu när de två partierna inte längre är i majoritet får de acceptera att S och V vill göra på ett annat sätt.

– Jag har full respekt för att man lagt resurser på detta och man har gjort anställningar som det inte kommer något ut av. Men i en politisk miljö där kårvalet avgör hur fullmäktige ser ut finns alltid en risk att det blir så här. Hade UUS och AFK haft majoritet hade de säkert arbetat med valberedning. S-studenter hade aldrig en vilja att ha en valberedning.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…