Annons
Annons
"Min förhoppning med den här veckan är att den signalerar ut till studenterna att vi är ett lärosäte som faktiskt bryr oss om våra studenter och att vi vill att de ska må bra under studietiden", säger hälsopedagogen Karolin Eriksson.
"Min förhoppning med den här veckan är att den signalerar ut till studenterna att vi är ett lärosäte som faktiskt bryr oss om våra studenter och att vi vill att de ska må bra under studietiden", säger hälsopedagogen Karolin Eriksson.
Foto: Ida Björkbäck

Studenthälsan uppmärksammar mental hälsa under Mental Health Week


Den 10 oktober är det World Mental Health Day, en dag då människor världen över uppmärksammar psykiskt mående. Detta globala fenomen har i sin tur inspirerat ett nytt initiativ i Uppsala, nämligen Mental Health Week, som anordnas mellan den 10:e och 14:e oktober. Evenemanget arrangeras av Studenthälsan och veckan är fylld av aktiviteter på temat mental hälsa.

Mental Health Week organiserades för första gången under förra året, då mycket av Studenthälsans verksamhet fortfarande präglades av pandemins efterdyningar. Då fanns det fortfarande många frågetecken kring hur en postpandemisk tillvaro faktiskt skulle se ut. I år ser världsläget annorlunda ut, med nya kriser som kan komma att hota den psykiska hälsan bland studenter och unga vuxna. Under hösten har flera medier rapporterat om ökad oro i samband med inflationen, och tidigare i år rapporterade SVT om ett nytt projekt vid Linköpings universitet inom vilket man erbjuder behandling av klimatångest genom kognitiv beteendeterapi.

Ekonomiska kriser och oron inför klimatförändringar har dock inte lett till ett ökat söktryck hos Studenthälsan. Det berättar hälsopedagogerna Charlotte Hertzberg och Karolin Eriksson. De arbetar båda på Studenthälsan och är med och organiserar årets upplaga av Mental Health Week.

- Det är inte så trendkänsligt just varför man söker sig till Studenthälsan utan det är ofta de grundläggande sakerna som människor över lag drabbas av under livet, såsom nedstämdhet, oro, ångest, prestationskrav, och ensamhet, berättar Karolin Eriksson.

Varken Charlotte eller Karolin upplever att det är något specifikt som utmärker sig i vilka sorts problem studenter söker sig till Studenthälsan för att få hjälp med till skillnad från tidigare. De upplever snarare att studenter tampas med liknande utmaningar som drabbar många unga vuxna, som till exempel prestationsångest.

- Sen försöker vi nå ut till studenter med ett ganska brett utbud för att man ska kunna få information och veta att det finns hjälp utan att man ska behöva känna att man behöver må dåligt. Vi vill jobba förebyggande och stöttande genom hela studietiden, säger Charlotte Hertzberg.

Charlotte Hertzberg och Karolin Eriksson, hälsopedagoger på Studenthälsan i Uppsala.

"Vi vet att många studenter väntar med att söka hjälp för att de tänker att de kanske klarar av det själv eller att det finns dem som mår sämre och att de inte ska ta upp Studenthälsans tid, men ju längre man väntar, desto svårare blir det att ta tag i det."

Både Charlotte och Karolin betonar att psykisk ohälsa är ett väldigt stort område och att det är högst individuellt vilken sorts problematik människor kämpar med. Detta är något som återspeglas i programmet för Mental Health Week, som erbjuder ett väldigt brett urval bland föreläsningar och workshops. Det är många olika aktörer som håller i aktiviteter, bland annat professorer och doktorander på universitetet, men även stödfunktioner som till exempel Universitetskyrkan och UU studie- och karriärvägledning finns på plats.

- Min förhoppning med den här veckan är att den signalerar ut till studenterna att vi är ett lärosäte som faktiskt bryr oss om våra studenter och att vi vill att de ska må bra under studietiden, säger Karolin Eriksson.


Annons

Annons

Mental Health Week erbjuder också nya möjligheter att uppmärksamma de olika stödfunktionerna som finns tillgängliga på Uppsala universitet. Charlotte Hertzberg berättar att verksamheter såsom Språkverkstaden och bibliotekets stöd för studenter med läsnedsättning spelar en viktigt roll för studenthälsan. Hon säger att dessa funktioner används i hög grad, men att det är viktigt att också börja använda dem tidigt, inte bara i slutskedet av utbildningen. Här menar Charlotte Hertzberg att Uppsala universitet kan bli bättre på att nå ut med att dessa verksamheter finns. På frågan om universitetet kan göra ännu mer svarar hon att en av de viktigaste insatserna man kan göra för studenter med psykisk ohälsa är att upplysa om att stödfunktioner och Studenthälsan finns:

- En sak är just mötet med studenter som faktiskt tar kontakt ute på institutionerna. Att stanna upp och lyssna på det mötet och att skicka dem vidare till oss vid behov.

Utöver Mental Health Week arbetar Studenthälsan med en rad olika insatser för att främja studenters välmående. Man kan söka sig till dem för individuellt samtalsstöd, men de organiserar också flera olika stödgrupper, bland annat för människor som kämpar med att tala inför publik eller har problem med prokrastinering. På Studenthälsan jobbar man ofta förebyggande, för att säkerställa att människor får hjälp i tid.

- Vi vet att många studenter väntar med att söka hjälp för att de tänker att de kanske klarar av det själv eller att det finns dem som mår sämre och att de inte ska ta upp Studenthälsans tid, men ju längre man väntar, desto svårare blir det att ta tag i det. Ju tidigare man söker hjälp desto bättre, säger Karolin Eriksson.

Innan vi avslutar intervjun tipsar Charlotte och Karolin om två aktiviteter under Mental Health Week som de vill uppmärksamma lite extra.

- Det är fler tjejer som söker sig till Studenthälsan, samtidigt som vi vet att killar ibland också behöver någon att prata med eller söka stöd, så vi har en föreläsning på torsdagen med Atilla Yoldas som pratar just om machokulturen och mansnormen. Den tycker jag känns viktig i sammanhanget för att nå ut, berättar Karolin Eriksson.

- Och om man ska lyfta en annan programpunkt så kan man faktiskt lyfta den om stigma, som går på onsdagen och som WOMHER håller i. Det är ett panelsamtal som belyser stigmatiseringen av psykisk ohälsa, säger Charlotte Hertzberg.

Här kan du ta del av hela programmet för Mental Health Week på Uppsala universitet.

Läs mer

2024-09-13 12:09
Till följd av prisbasbeloppets höjning år 2025 meddelar nu CSN att man kommer höja studiemedlen.
2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 3 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…