Annons
Annons
Humanistiska teatern
Studenter larmar om stor brist på studie- och lunchplatser på Campus Engelska parken.
Foto: Stewen Quigley/Press

Studenter larmar - platsbrist på Engelska parken


Studenter på Campus Engelska parken beskriver stor brist på sittplatser för studier och lunch. 
– Det finns utrymmen som skulle kunna nyttjas, säger Elsa Ewert, ordförande för Humanistiska sektionen. 

Under hösten har studenterna som sitter på Campus Engelska parken larmat om brist på studieplatser och plats att äta sin matlåda. 
– Man kan inte behöva gå från ena sidan campus och tillbaka igen för att värma sin matlåda, det är inte hållbart, säger Elsa Ewert, ordförande för Humanistiska sektionen. 

Hon menar att humanisterna inte är de enda som studerar på Engelska parken. Många andra studenter väljer också att plugga i lokalerna snarare än att ta sig till campus längre bort från centrum. 
– Nu när Campus Gamla torget ska stänga en hel våning så kommer dessutom deras studenter att gå till EP för att värma sin mat. 

Det är inte bara studenter från Gamla torget som väljer att vallfärda till Engelska parken. Även många som pluggar på Carolina Rediviva eller Ekonomikum går bort till EP för att äta sin lunch. 

Sittplatserna i Matikum
Engelska parkens lunchrestaurang Matikum huserar en trappa upp i hus 7. Där finns en stor lokal med många sittplatser som kan utnyttjas, men där man inte får vistas mellan 11.30 och 13.00 utan att ha köpt lunch. 

– Lokalen står halvtom, men de slänger ut studenter som sätter sig där med matlåda. Det gäller även om man är en grupp studenter där exempelvis två har köpt lunch och en har med matlåda, säger Elsa Ewert till Ergo. Hon berättar att även betalande gäster som köpt fika, snarare än mat, ombeds lämna lokalen.  

Anders Sjöborg är intendenturföreståndare för Campus Engelska parken. Han berättar för Ergo att man har fem studentpentryn på olika platser på campus. 

Ergo frågar även Anders Sjöborg om man sett över de utrymmen som finns och huruvida de skulle kunna optimeras.     

I glashuset vid ingång 3H finns exempelvis stora utrymmen där man nu har studieplatser med breda soffor utan ryggstöd. Borde man inte kunna ta bort dem och ställa dit långbord istället? 
– Vi ser såklart över möjligheterna kring optimering av våra utrymmen regelbundet. Vi hade tidigare i ett projekt där vi bland annat tog hjälp av studentkåren för att se över hur det ser ut med studieplatser på campusområdet. I samband med detta har vi investerat i uppfräschning av flera studieutrymmen och skapat fler studieplatser. .

Intendenturstyrelsen har ett möte den 22 november. Kommer det att diskuteras lösningar då? 
– Alla är såklart engagerade i frågan att vi ska kunna erbjuda så bra lösningar som möjligt vad gäller studieplatser och studentpentryn. 

Lunchrestaurangen Matikum skriver följande i ett mejl till Ergo: 

– Uppsala universitet upplåter matsalen vid Restaurang Matikum att använda som studieplats alla dagar i veckan, förutom vardagar under lunchtid mellan 11.30-13.00. Då är restaurangen reserverad för betalande lunchgäster.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…