Annons
Uppsalahem
Så kommer Rackarbergets nya studentbostäder se ut.
Foto: Press

Nu börjar husbygget på Rackarberget.


Nu blir det byggarbetsplats på Rackarberget. Den 15 december påbörjas arbetet att skapa 72 nya studentlägenheter - och en förskola.

På Rackarberget finns över 1000 studentboenden i form av korridorer och lägenheter. Nu på fredag, den 15 december, påbörjas ett nytt projekt som ska bidra med ytterligare 72 lägenheter. Projektet har fått namnet “Spexaren” och drivs av Uppsalahem.

Redan under 2025 räknar man med första inflytt, skriver Uppsalahem i ett pressmeddelande. Bottenplan kommer att vara förskola, ovanpå vilket det kommer att vara tre ytterligare våningar med lägenheter som har mellan 1-3 rum.

– Vi är stolta över att vara en viktig samhällsaktör som vågar ta steget och bygga när få andra aktörer vågar sätta spaden i marken [...] Det känns fint att erbjuda Uppsalas studenter fler klimatsmarta bostäder, säger Anna-Lotta Andersson, nyproduktionschef på Uppsalahem i ett pressutskick.

Hållbarhetstemat ska vara genomgående i projektet och utöver att man valt att ha trästomme så kommer även bygget att Svanen-certifieras.
– Det som har varit avgörande för oss i valet att använda trästomme är att klimatavtrycket, mätt i koldioxidutsläpp, blir betydligt lägre än med en betongstomme och därmed ser vi det som ett betydligt mer hållbar lösning i det här projektet, berättar Anna-Lotta Andersson för Ergo i ett mejl.

Ni säger att hela projektet har en tydlig hållbarhetsprofil. Vad innebär det?
– Utöver valet av trästomme som vi självklart ser som en viktig del av husets hållbarhetsprofil, kommer vi även att arbeta med återbruk, cykelpool, bilpool, bra energiprestanda och svanen-certifiering.

Cykelpool låter smart! Vad innebär det?
– Som ett sätt att minska de boendes behov av bil kommer ett cykelrum med plats för två lådcyklar att byggas i direkt anslutning till bostadsentrén. Lådcyklarna är tänkta att hyras ut till de boende i området i form av en lådcykelpool.

Man har även tagit fram en ny parkeringsplan för Rackarberget. Planen  innebär en minskning av antalet p-platser i förhållande till hur det ser ut idag. En förutsättning för att man ska få minska antalet p-platser i området är att det istället görs utrymme för ett antal bilpoolsplatser. Som det ser ut kommer därför minst tre nya bilpoolsplatser att byggas.


I samband med projektstarten på fredag bjuder Uppsalahem in till luciafika med tillhörande körsång klockan 09.00.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…