Annons
Studenthälsa.se
På uppdrag av regeringen lanseras på måndag den nationella hemsidan studenthälsa.se.
Foto: Unsplash

Nationell studenthälsoportal ska göra studenthälsa mer tillgänglig 


På uppdrag av regeringen lanseras Studenthälsa.se, en ny webbplats som ska samla information och komplettera arbetet för alla studenthälsor på svenska lärosäten. Studenthälsan på Uppsala universitet är delaktiga i arbetet. 
– Studenthälsa kommer att bli tydligare och mer tillgängligt för studenterna, säger Lotta Hertzberg, hälsopedagog på Studenthälsan på Uppsala universitet.

Måndag den 15 januari 14.00 lanseras den nya webbplatsen Studenthälsa.se, där alla svenska och internationella studenter på högskolor och universitet i landet ska kunna nå information om studenthälsa. Man kommer kunna ta del av material som berör viktiga hälsorelaterade ämnen samt tips och råd för att må bättre under studietiden. 

Med den nya webbplatsen flyttas kommunikationen mellan studenthälsor i landet och Studenthälsa.se blir forum för ett fortsatt samarbete. Medarbetare på alla studenthälsor kommer kunna logga in i en gemensam portal för utbyte av erfarenheter och kompetensutveckling mellan lärosäten. 
– Förutom att vi får ett nytt forum så fortsätter samarbetet mellan olika studenthälsor som innan. Det viktiga är att det kommer bli tydligare och tillgängligt för alla studenter i hela Sverige, säger Lotta Hertzberg, hälsopedagog på studenthälsan på Uppsala universitet till Ergo. 

Ett viktigt bidrag till den ökade tillgängligheten är att utvalda föreläsningar från olika studenthälsor kommer att samlas på webbplatsen i ett kalendarium. 
–Så som det sett ut tidigare har digitala föreläsningar varit öppna för alla studenter i hela landet, men pluggar man i Uppsala kanske man inte har koll på att man kan titta på en föreläsning från ett annat lärosätes studenthälsa. Nu samlas alla på ett ställe vilket gör det lättare för studenter att hitta och ta del av föreläsningar man är intresserad av, säger Lotta Hertzberg.

En viktig del av studenthälsans arbete är hälsofrämjande arbete och hur man kan förebygga ohälsa. Detta sker genom bland annat föreläsningar om hur man till exempel kan undvika att skjuta upp plugg, eller hur man tar tid för återhämtning för att slippa bli stressad. 

– Många väljer att ta kontakt först när man börjat må dåligt. Ofta tänker man “men nu mår jag ju bra”, men det är viktigt att man också ska fortsätta må bra, säger Lotta Hertzberg.

Studenthälsan på Uppsala universitet har bland annat lunchföreläsningar varje onsdag där man tar upp olika studenthälsorelaterade ämnen. Många av dessa föreläsningar tillsammans med föreläsningar från andra orter kommer att läggas upp via direktlänk på Studenthälsan.se för att fler studenter lätt ska kunna ta del av dem. 
– På vissa mindre lärosäten har den lokala studenthälsan mindre resurser att arbeta med information och hålla i föreläsningar. Nu blir samma information tillgänglig för alla, oavsett om man pluggar på en liten högskola eller ett större universitet, säger Lotta Hertzberg.

Tidsbokning för Uppsalastudenter kommer fortsatt att ske på den lokala webbplatsen för Uppsala universitets studenthälsa. I nuläget är väntetiden på ett första samtalskontakt 2-3 veckor. 


Lanseringen webbsänds den 15 januari kl. 14.00-14.45 och är öppen för alla att följa: https://liu-se.zoom.us/s/62522302274


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…