Annons
Annons
Michael Johansson och Elsa Ewert
Michael Johansson och Elsa Ewert är förstanamn på nystartade kårpartiet Gröna studenters lista i vårens kårval.
Foto: Emma Tapper

Gröna studenter blir kårparti


Den 1 februari registrerar sig det nystartade kårpartiet “Gröna studenter” hos Uppsala studentkår för att kunna ställa upp i kårvalet 2024. Med det får Uppsala studentkår för första gången på nästan tio år ett grönt parti. Ergo har träffat Michael Johansson och Elsa Ewert, två av studenterna bakom det nybildade partiet.
–  Vi brukar säga att vi vill göra kåren grön istället för grå, säger Elsa Ewert, som kandiderar till ordförande i kårvalet 2024.

När vi ses på Övre Slottsgatan några veckor innan offentliggörandet är Elsa Ewert och Michael Johansson förväntansfulla. De berättar ivrigt om arbetet de dragit igång under hösten, med att förena studenter i Uppsala och samla in deras perspektiv, för att utifrån det bygga ett kårparti från grunden.

Spolar vi tillbaka tiden till någon gång i september så träffas Elsa och Michael för första gången på en kaffe för att dela sina idéer. Efter det har allt gått snabbt.
–  Jag visste att jag ville ställa upp i nästa kårval men kände inte att jag kunde ställa mig bakom några av de kårpartier som redan finns. Så jag skrev till studentförbundet Gröna studenter Uppsala och fick svaret att det fanns en kille som också var intresserad, säger Elsa.

–  Vi har väl egentligen tänkt på egen kammare ett tag, och båda har känt att kåren behöver en grön röst. Sedan dess har vi kört på med arbetet och det har funkat väldigt bra, säger Michael.

Elsa nickar instämmande.
–  Ja, fast vi bara har träffats ungefär sju gånger nu känns det som att vi känt varandra hela livet.

Elsa har länge varit engagerad inom Uppsala studentkår, både inom kårförening, kårstyrelse och nu som ordförande för Humanistiska sektionen, studentrepresentant i olika organ inom universitetet samt suppleant i konsistoriet, alltså universitetets styrelse. Hon är redan hemma i kårens lokaler. Michael å andra sidan har inte hängt på kåren lika mycket, berättar han när vi ses i receptionen. Han har sedan några år engagerat sig på andra sätt i lokala Grön ungdom-föreningar och Miljöpartiet. Just nu sitter han som förtroendevald ekonomi-och arbetsmarknadspolitisk talesperson på riksnivå för Grön ungdom.

Gemensamt för dem är att de alltid känt att de gröna värderingarna är frågor de vill jobba med och ställer sig bakom.

Michael, hur kändes det för dig att bli indragen i kårpolitiken?
–  Jag tyckte att det var väldigt kul när Elsa kontaktade oss, för jag har väldigt länge betonat att vi behöver ett grönt kårparti. Äntligen finns rätt förutsättningar och driv från från oss, så jag är jätteglad att vi sitter här idag.

Elsa har som kårpolitiskt engagerad tidigare fått frågan av andra kårpartier att ställa upp i kårvalet med dem, men inte känt att hon kunnat ställa sig bakom deras politik. Det var för ungefär ett år sedan, i samband med att Elsa av en slump blev indragen i humanistiska sektionen på Uppsala studentkår, som tankarna på att starta eget kårparti började gro. Hon kom då nära dåvarande och nuvarande presidium, fick inblick i det studentpolitiska arbetet och fick möta olika personer inom universitetet. Presidiet nominerade henne till konsistoriet för hennes driv i arbetet med studentfrågor inom universitetet.

–  Därifrån fick jag lite självförtroende att ta det här steget att ställa upp med ett kårparti. För mig känns det ganska naturligt i och med att jag samlat på mig den här erfarenheten, säger Elsa.

Det låter som att du känner dig trygg med det här steget?
–  Det är jätteläskigt, såklart, konstaterar hon skrattandes och fortsätter:

–  Ingen är nog riktigt trygg när man kliver uppåt. Jag är väldigt imponerad av de som sitter i presidiet på heltid och vet att det är ett jättetufft arbete, så jag är absolut inte “trygg”. Men jag tror att jag skulle göra ett bra jobb och att jag är bra förberedd, men såklart skulle uppdraget innebära många utmaningar också.

Elsa står som ordförandekandidat i kårvalet, medan Michael har tagit en lite mer organisatorisk roll. Om ordförandeposten i slutändan skulle gå till Elsa innebär det både ett grönt parti i Uppsala studentkår och en kvinnlig ordförande, för första gången sedan 2016. 

– Kåren har alltså inte haft en kvinna på ordförandeposten på nästan tio år. Man kan ju tycka att man förlorar perspektiv. Nu finns ju en chans att det kommer tillbaka med oss vilket känns väldigt positivt, säger Elsa.

Det tidigare gröna kårpartiet som förlorade mandat 2015 delade det nya partiets namn; Gröna studenter. Men förutom en grön grundsyn innebär det nystartade Gröna studenter ett helt nytt kårparti med egna hjärtefrågor som är relevanta för studenter i Uppsala idag. Sedan arbetet drog igång i höstas så har Gröna studenter hunnit arrangera två officiella möten där de samlat in studenters perspektiv. Man organiserade även det som kommit att kallas för Matikumgate, för att protestera mot platsbristen på Campus Engelska parken.

–  Jag upplever att vi har jobbat annorlunda jämfört med andra kårpartier, där vi lagt fokus på att ta in studenters perspektiv. Vi ville samla studenter för att prata om vilka gemensamma utmaningar man möter som student och vi har fått bra input som vi arbetar vidare med, säger Michael.

Som exempel tar de upp Matikumgate, något som började som ett inspel från studenter under en träff i höstas. 

– Vi vill visa att vi som studenter är att räkna med, säger Elsa.

Vad tror ni att ni kan bidra med i den nuvarande kårpolitiken?
–  Nya perspektiv, ny energi och förhoppningsvis det jordnära tänket, säger Michael.

–  Vi hoppas kunna satsa ännu mer på studentinflytande genom att jobba nära studenterna. Vi vill visa att studenternas röst hörs och att vi inte bara är siffror på papper. Säger vi exempelvis att det inte finns platser på campus så gör det inte det, säger Elsa.

De mest prioriterade frågorna just nu för Gröna studenter är att arbeta för att få bort helgförlagda tentor och för fler studieplatser på campus. De vill även se över terminstiderna för att möjliggöra återhämtning för studenter mellan vårterminen och höstterminen, något de upplever inte är möjligt i nuläget. Ett förslag är att tidigarelägga höstterminen för att det ska vara möjligt att vara ledig över jul och nyår.

Terminstider, är inte det en jättestor fråga? Terminstiderna ser ju likadana ut på alla lärosäten i Sverige.
–  Jo, det är en jättestor fråga.

Tror ni att Uppsala universitet kommer kunna gå först i en förändring?
–  Vi tror att det ligger i Uppsala universitets intresse att vara först i någonting. Det stämmer att det är en jättestor fråga, men någon måste vara först med att driva på detta för att det ska kunna hända. Även om det inte händer inom ett eller fem år så kanske det händer inom tio år och i det fallet skulle jag vara väldigt glad, oavsett om det inte är just vi som driver igenom det i slutändan, säger Elsa.

–  Det ligger lite i de grönas roll att vara stigfinnarna, att vara de som vågar gå ett eller två steg före ibland även om det känns lite övermäktigt. Så vi ser det lite som vår roll att vara lite proaktiva och våga ta i de lite tuffa och svåra frågorna, säger Michael.
Känner ni att ni klarar av att vara annorlunda?

Elsa och Michael skrattar.
–  Vi känner att någon måste våga och då kan ju vi vara de som gör det, säger Elsa.

Inför kårvalet 2024 kommer Ergo sedvanligt ge alla kårpartier på Uppsala studentkår möjlighet till intervju på tidningens webbplats. 
 
Elsa Ewert
Ålder: 24 år
Bor: Uppsala sedan 2019.
Från: Sala.
Sysselsättning: Pluggar Statskunskap C och har pluggat retorik, sitter som ordförande i Humanistiska sektionen på Uppsala studentkår och suppleant i konsistoriet, Uppsala universitets styrelse.
Aktuell med: Det nystartade kårpartiet Gröna studenter som kandidat för ordförandeposten i presidiet.

Michael Johansson
Ålder: 20 år.
Bor: Uppsala sedan 2022.
Från: Ljungby.
Sysselsättning: Pluggar politices kandidatprogram på Uppsala universitet. Förtroendevald på riksnivå i Grön ungdom som ekonomisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson. 
Aktuell med: Det nystartade kårpartiet Gröna studenter. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…