Annons
Spion
Professor med kopplingar till Uppsala universitet har gripits anklagad för spioneri.
Foto: Unsplash

Professor med koppling till Uppsala universitet gripen för spioneri


En professor med kopplingar till Uppsala universitet har gripits, anklagad för spioneri för Ryssland, uppger Expressen. Professorn är den 51-årige ryske medborgaren Vjatjeslav Morozov som haft nära samarbeten med Uppsala universitet.

Vjatjeslav Morozov greps enligt Expressens källor den 3 januari av estnisk säkerhetspolis, som nu utreder om den misstänkte spionen kan ha kartlagt forskarkollegor inte bara i Estland utan även i Uppsala.

Vjatjeslav Morozov var professor vid universitetet i Tartu som Uppsala universitet har nära samarbete med. Morozov har haft ett etablerat samarbete med IRES (Insitutet för Rysslands och Eurasienstudier i Uppsala) och även deltagit i projekt tillsammans med anställda där. Stefan Hedlund, senior professor i öststatsforskning vid IRES hade flera samarbeten med den ryske forskaren och uppger till Expressen att han och hans kollegor är chockade över beskedet.

– Min bild av honom är att han är väldigt duktig, driven, respekterad och uppskattad forskare. Han är en person som man aldrig förknippar med Putin och regimen och det som händer i Ryssland och kriget i Ukraina. Snarare en person som har en nykter och normal syn på skeenden, säger Claes Levinsson, prefekt vid IRES i Uppsala till Expressen.

Morozov var verksam vid universitetet i Tartu sedan 2010 fram till gripandet.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…