Annons
Ekonomi
Foto: Pixabay

Riksrevisionen granskar utbildningssystemet för tredjelandsstudenter


Riksrevisionen granskar just nu utbildningssystemet för tredjelandsstudenter. Granskningen planeras att presenteras i en rapport i november 2024. Syftet är att granska nuvarande system efter att flera problem uppmärksammats.

Tredjelandsstudenter, det vill säga studenter från länder utanför EU och EES-området, behöver vid studier i Sverige betala en studieavgift till universitetet eller högskolan. Det är upp till lärosätet att bestämma hur stor avgiften är och hur många studenter från denna kategori som kan antas. 

Syftet med granskningen är att undersöka om det nuvarande systemet med antagning och registrering är effektivt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. På Uppsala universitet är kostnaden för tredjelandsstudenter, beroende på utbildning, mellan 50,000 och 75,000 kronor för en termins heltidsstudier. 

– Vi vill undersöka vad som ingår i avgiften och hur det beräknas. Vi ser inte att det är helt transparent för studenterna vad man får ut av sin utbildning, säger Jenny Hedström, projektledare i granskningen i en artikel från Studietid. 

Några problem som uppmärksammats kring antagning och rekrytering är att lärosäten ges incitament att rekrytera tredjelandsstudenter utan tillräckliga krav på förkunskaper, att handläggningstiden vid migrationsverket gör det svårare att rekrytera kvalificerade studenter och att det finns misstankar om att uppehållstillstånd för studier användas felaktigt i syfte att arbeta i Sverige. 
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…