Annons
Annons
Polack
Ny musikfestival kommer till Uppsala - men krockar med studentmottagningarna.
Foto: Press/Homerun Festivals

Musikfestival till Uppsala i augusti - krockar med mottagningen


Polacksbacken blir festivalområde när nya musikfestivalen “Homecoming” 30-31 augusti i år. Parallellt med detta kommer det ske studentmottagningar inför terminsstart.

Under en presskonferens på måndagen avslöjar arrangörerna till bland annat Umeås “Brännbollsyran” sin nya Uppsalasatsning. Musikfestivalen, med namnet “Homecoming”, kommer att äga rum 30-31 augusti. Festivalområdet kommer att vara på Polacksbacken och syftet är att “hälsa studenter och Uppsalabor välkomna tillbaka efter sommaren”, meddelar arrangörerna i ett pressutskick.

På måndagens presskonferens avslöjades även att världsstjärnan Zara Larsson kommer vara festivalens headlineartist. Totalt blir det 10 artister som uppträder på den stora scenen under de två dagarna.

Så påverkar festivalen mottagningarna
Festivalens datum innebär, som den uppmärksamme redan märkt, att den kommer att sammanfalla med de många välkomstmottagningarna som sker runt om i Uppsala inför terminsstart. Bland annat kommer UTNs mottagningsverksamhet, som äger rum 150 meter från festivalområdet vid Ångströmslaboratoriet, att påverkas.

– I grunden är vi inte emot en sådan festival [och] kan förstå kommunen gläds för denna typ av evenemang, framförallt för att utöka utbudet för de som inte är studenter och har tillgång till det utbud som nationerna erbjuder, säger Tim Nedergård, ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår till Ergo.

Enligt Tim så är det främst datumet (i kombination till platsen) som gör att de ställer sig kritiska till festivalen, framförallt i och med den ökade folkströmmen som kommer vara i området.
– TDB-mottagningen, för nya ingenjörs- datavetar-, och basårsstudenter kommer att ha ett inhängslat större område med tält, mat- och dryckesservering. Här ser vi en ökad risk att obehöriga personer försöker ta sig in på området, stöldförsök och skadegörelse. Det kommer finnas ett ökat behov av personer som arbetar under festivalen för att säkerställa säkerheten.

Utöver TDB-mottagningen påverkas även UTNs mottagning för master- och utbytesstudenter. Mottagningen har tidigare hållit till där musikfestivalen nu kommer att utspela sig.

Det är inte bara UTNs verksamhet och mottagning som kan komma att påverkas av festivalen. Många studentnationer, kårer och program har sin uppstart under sista veckan i augusti och första veckan i september.

– Hela student-Uppsala bygger på studenter som engagerar sig i kår, nation och andra föreningar. För många av dessa är just terminsstarten den enskilt viktigaste perioden att fånga in studenter och visa upp sin verksamhet. Vi ser det som problematiskt att festivalen lagts där den lagts och att det riskerar att skada student-Uppsala [...] Den stora risken ser vi i att den konkurrerar med hela syftet med mottagningsverksamhet. Istället för att studenten under sin mottagning fokuserar på att lära känna sin klass, sitt lärosäte och Uppsala som studentstad så ska några studenter, de som har råd, lockas att istället gå på en festival. Hade festivalen legat några veckor tidigare hade sannolik i alla fall inte UTN varit lika kritiska. I dialoger med arrangören har man varit mycket måna om att en förutsättning för en lyckad festival är att ha student-Uppsala med sig, däremot har man inte inhämtat några synpunkter från just student-Uppsala i tidigt planeringsskede, då hade säkerligen dessa åsikter uppkommit.

Biljettsläppp 28 februari
Rabatt på biljettpriset för universitetsstuderande som läser på en studietakt om minst 50 % finns tillgänglig. Rabattkoden hittas på festivalens hemsida. Biljetter släpps 28 februari. Utöver spelningar kommer det även att finnas “Afterparty”-biljetter, som ger inträde till Flustrets nattklubb.

Mer information kan återfinnas på festivalens hemsida.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…