Polisen inför valborg 2024: “Är så förberedda vi kan vara”
– Vi är så förberedda vi kan vara, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på Polismyndigheten Region Mitt.
Busstrafiken dras om, gator stängs av. Räddninstjänsten har stärkt förmåga, akademiska sjukhuset har stabsberedskap och hundratals funktionärer och nattvandrare har uppdrag runtom i Uppsala. I Ekoparken sätts sjuktält upp och Polisen har förstärkning från hela region Mitt som bemannar positioner i hela Uppsala län. Man kan ju undra vad det är för fruktansvärt som väntar. Men liksom varje år på sista april så är det “bara”, vad många vill hävda, Sveriges största och bästa valborgsfirande.
– Valborg är en fantastisk fest i Uppsala när våren och sommaren är på ingång, och det ska vi försöka se till att det fortsätter vara, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på Polismyndigheten Region Mitt.
På webbplatsen “Valborg i Uppsala” kan man läsa om det första Valborgsfirandena i Uppsala under tidigt 1800-tal. Då samlades studenter på kvällen den 30 april i slottsbacken för att se “slättens flammande klasar”. Sedan dess har Valborg i Uppsala utvecklats till allt vad den är idag, med forsränning i Fyrisån, mösspåtagning i Carolinabacken och tusentals festande i Ekonomikumparken. För att inte nämna nationernas festivaler och evenemang som pågår i flera dagar.
Valborg 2024
Men inför valborg 2024 började planeringen i augusti förra året. Det berättar polisen Magnus Almefors som är operativ samordnare för lokalpolisområde Uppsala-Knivsta och en av projektledarna för Valborg 2024.
– Jag tror inte folk förstår riktigt hur mycket arbete det är som ligger bakom. Det är mycket som ska klaffa och vi försöker lämna så lite som möjligt åt slumpen. Många aktörer ska samverka, däribland studentnationerna. Nationerna har ett viktigt uppdrag och vi behöver hjälpas åt, de behöver ta sitt ansvar, säger Magnus Almerfors.
Alla arrangemang på Valborg ses över enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) säkerhetsguide. Det måste finnas en beskrivning, en säkerhetsplan där man har identifierat riskerna eller styrkorna i en etablering.
Under de senare åren ställer Polisen högre krav på att arrangörerna ska ta eget ansvar för sina arrangemang och sin egen verksamhet. Det gäller alla typer av arrangemang och därav också nationerna under Valborg. Magnus Almefors menar att man tidigare som arrangör har tänkt att ansvaret finns på serveringslokalernas ytor eller på festivalen på innergården, men Polisen vill även se att man tar fullt ansvar enligt ordningslagen för det som sker i anslutning till arrangemanget. På några ställen äger flera event rum tätt inpå varandra och flödena av människor som ska till eller från ställen är mycket stora på vissa av evenemangen. För många arrangörer ställs villkor från Polisen för att genomföra evenemangen, just för säkerhetens skull.
Magnus Almefors tycker att samverkan med nationerna inför och under valborg oftast funkar väldigt bra, även med tanke på att ansvariga varje år byts ut och behöver läras på nytt.
– Nationerna ska ha en stor eloge för sitt arbete och deras överlämningar till varandra. Det funkar otroligt bra och det är sällan problem med villkorsdelarna i tillstånden, säger Magnus Almefors.
De villkor som ställs på arrangörerna inför Valborgs olika evenemang handlar om bland annat säkra kösystem, tillräckligt med personal på plats, att intilliggande gator stängs av och att bland annat scener inne på festivalområdet är placerade på ett säkert sätt, för att inte hindra framkomlighet för exempelvis räddningstjänst.
– Det är mycket att ha med i beaktning. Behöver polis eller räddningstjänst rycka in behöver förutsättningarna för det finnas, och då kan en sådan enkel grej som att arrangören sett till att det inte parkeras cyklar i anslutning till entre eller utrymningsvägar vara avgörande för framkomligheten, säger Magnus Almefors.
Kring allt finns ett samverkansperspektiv mellan bland andra kommunen, arrangörer och olika blåljusaktörer.
Ekonomikumparken är en av platserna som fylls till bredden med firande människor under Valborg. På filtar och tältstolar mellan bluetooth-högtalare som försöker överrösta varandra skapas en folkfest i vårsolen. På plats finns också ökad polisnärvaro, röda korset i sjukvårdstält och annan sjukvårdspersonal som rör sig i parken under dagen och kvällstid. Allt för att säkerställa ordning och att kunna vara tillgängliga om olyckan är framme eller om folk mår dåligt. Många, speciellt unga, som kanske har sin alkoholdebut på Valborg vet inte hur de ska hantera alkohol och kan behöva uppsöka vård, och då finns personal behjälplig på plats.
Säkrare med kameror
Polisen använder sedan några år tillbaka drönare och kameror i sitt arbete under Valborg.
– Det är en oerhörd hjälp i arbetet, framförallt för att kunna arbeta brottsförebyggande, säger Magnus Jansson Klarin.
Syftet med kamerorna är att de ska förebygga brott och skapa trygghet. De används främst vid de större evenemangen som forsränning och mösspåtagning för att kunna ha en bra överblick över vad som händer. Vid exempelvis ordningsstörningar kan då polisen upptäcka och ingripa snabbt.
– Vid en incident förra valborg kunde man med hjälp av kameror upptäcka en person som var så pass berusad att det behövdes en ambulans. Då kunde man direkt skicka en patrull som befann sig i närheten samt sjukvårdspersonal som kunde ta hand om personen omgående. I det här fallet rörde det sig om en alkoholförgiftning som kan gå väldigt illa. Så av den anledningen är det bra att kunna hålla koll, säger Magnus Jansson Klarin. Vid brott kan även inspelningarna vara till hjälp i utredningsarbetet.
Hur förberedda är ni inför kommande Valborg i Uppsala?
– Vi ligger bra till i arbetet och jag känner mig positiv, men det är ju så att “djävulen sitter i detaljerna”. Det är en del rutin och vana, men ingen Valborg är den andra lik trots att många av tillställningarna och aktiviteterna är samma. Vi lämnar inget åt slumpen, säger Magnus Almefors.
– Vi är så förberedda vi kan vara, säger Magnus Jansson Klarin.