Annons
Annons
Matikum
Då får studenter äta sin matlåda på Matikum igen - Ergo har svaret.
Foto: Ergoredaktionen

Då får studenter äta matlådor på Matikum igen


Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta där med sina matlådor igen. 

Det var i januari som Gröna studenter drev aktionen “Ta tillbaka Matikum”, något som Ergo var först att rapportera ifrån

Anledningen till demonstrationen var att studenter i nuläget inte får sitta och äta sin matlåda i de rymliga lokaler som Matikum hyr in sig i under lunchtid. 
– Vi är väldigt många studenter på EP och det finns 200 platser i lokalerna som Matikum hyr. Studenter borde ha tillgång till dem. Det är en campusrestaurang, campus är till för studenter, säger en av arrangörerna Elsa Ewert om situationen till Ergo i samband med aktionen. 

Efter att ett hundratal studenter protesterat i “Ta tillbaka Matikum” har man nu ändrat reglerna på Engelska parken - demonstrationen fick resultat. 

Engelska parkens intendent Max Keltvik skriver följande till Ergo: 
“Ett nytt avtal med Matikum är tecknat som löper över ett år efter att pågående avtal tar slut i sommar. I det nya avtalet kommer de ca 300 platser som finns idag delas upp så att 40-50 platser reserveras för Matikums betalande gäster. 250-260 platser kommer att vara helt öppna för studenter och medarbetare att nyttja [till exempel som] lunchplatser och studieplatser.”

Arrangörerna Elsa Ewert och Michael Johansson är mycket positiva till förändringen när Ergo ringer upp dem. 

– Vi är jätteglada. Det visar att om studenter jobbar tillsammans kan vi skapa förändring, säger de. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?