Annons
Annons
UU
Foto: David Naylor/Press

Demonstranter gripna i Universitetshuset under ceremoni


Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT och SVT Uppsala.

Händelsen ska ha ägt rum under en examensceremoni för studenter vid Uppsala universitet.

– Programrektorn hade bara hälsat alla välkomna, och sen går det fram ett 10-tal personer och ställer sig framför scenen och tar upp Palestinaflaggor och banderoller, berättar en person som var på plats för UNT. 

Studenterna som skulle ta examen och andra åhörare fick lämna salen tills att demonstranterna hade avlägsnats. 

Gripandet ska ha gått lugnt till och personerna satt frihetsberövade under måndagen innan de försattes på fri fot. Brottsmisstankarna vad gäller ohörsamhet mot ordningsmakt, brott mot ordningslagen och störande av förrättning mot de 13 personerna kvarstår.

Universitetet har nu beslutat att införa särskild inpassering till universitetshuset vilket innebär att byggnaden är stängd för allmänheten, men evenemangsdeltagare får komma in. Veckans planerade examensceremonier kommer att genomföras som planerat. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-24 12:24
Måndagen den 24 juni välkomnas besökare på nytt till Uppsala Universitets museum Gustavianum, som renoverats sedan 2019…
2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…