Annons
Annons
Ai-verktyg
Nya AI-verktyg marknadsför sig mot universitetslärare.
Foto: Unsplash

AI-verktyg, nu för universitetslärare


AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna hjälpa universitetslärare i sitt jobb med att läsa, betygsätta och kommentera studenters prov och inlämningar. Det skriver Universitetsläraren på sin webbplats.

En rad nya program marknadsför sig mot lärare som tidsbesparande, och påstår sig kunna göra jobb som att läsa, betygsätta och kommentera studenters prov och uppgifter. Det skriver tidningen Universitetsläraren i en nyhet på sin webbplats. I USA har en del lärare redan börjat använda verktygen. 
– Jag är bekant med programmen, men har inte testat dem själv. Det finns nog sammanhang där de skulle kunna göra rimliga bedömningar, som kortsvarsfrågor där man ska definiera ett begrepp. För längre essäfrågor är jag mer skeptisk, säger Ingrid Forsler, som forskar kring akademins AI-användning vid Södertörns högskola till Universitetsläraren. 

Ingrid Forsler menar att AI-texter ofta kan se korrekta ut utan att vara det, och att det finns en liknande risk med AI-rättning. Bland annat att AI-rättningen skulle kunna prioritera svar som innehåller rätt ord men inte nödvändigtvis visar på en förståelse. Men kanske kan AI-rättning användas som ett stöd och kombineras med mänsklig rättning.
– Om det sedan sparar tid får vi se – kanske blir det så att lärarna i stället får extra arbete med att träna AI-systemet.

På sikt tror hon dock att universiteten kommer att lägga in AI-program i digitala examinationssystem, men hon vågar inte sia om ifall det kommer att bli obligatoriskt eller frivilligt. 

På Uppsala universitet har anställda tillgång till att använda tjänsten Microsoft Copilot i sitt arbete, som är ett AI-drivet chattverktyg från Microsoft. Programmet kan bland annat användas för att generera text, skapa bilder, analysera data och sammanfatta dokument. 

Studenters användning av AI-verktyg har varit omdiskuterat senaste året. Vid Uppsala universitet stängdes 12 studenter av och tre fick en varning under 2023 på grund av försök till vilseledande med hjälp av AI-verktyg. På universitetets webbplats finns information om AI och undervisning som tagits fram för att bidra med konkreta tips och råd för hur lärare kan förebygga och detektera AI-relaterade försök till vilseledande vid examination. 

Under våren 2024 inleddes ett projekt på Uppsala universitet kring AI, undervisning och examination med fokus på pedagogik och hur AI kan användas produktivt i undervisningen. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…
2024-06-24 12:24
Måndagen den 24 juni välkomnas besökare på nytt till Uppsala Universitets museum Gustavianum, som renoverats sedan 2019…