Annons
Annons
Bild Tommy Kuusela i arkivet
Tommy Kuusela, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen – och något av en expert på spökhistorier och folktro visar runt i Arkivcentrum där det bland annat finns gamla svartkonstböcker från 1800-talet.
Foto: Hilda Stenshäll

Kuusligt om skrock och skräck


Forskningsarkivarie Tommy Kuusela har ett för årstiden passande projekt – han samlar nämligen in spökhistorier. Ergos Hilda Stenshäll träffade honom under en kylslagen höstdag för att prata clownskräck, gårdstomtar, Slenderman och A-brunnar.

Den sällsamma tiden är här. Höstveckorna då gränsen mellan vår vardagliga värld och de dödas okända tillvaro sägs vara som tunnast. I denna andarnas tid får jag den magiska möjligheten att kliva in i Arkivcentrum i Uppsala och med egna ögon betrakta en svartkonstbok från 1800-talet. Och inte bara det – jag får se anteckningsböcker från 1920-talet fyllda med berättelser om spöken, tomtar och troll, teckningar föreställande häxor och dokumentationer om varsel, mylingar och andra skräckinjagande företeelser. Allt detta tack vare Tommy Kuusela, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen, som delar lokaler med Landsarkivet. På deras hemsida kan man hitta att Tommy Kuuselas forskningsintressen bland annat berör Folktro och folktrons väsen, Magi och trolldom och Sagor och sägner. Utöver arbetet på Institutet för språk och folkminnen driver han dessutom en av Sveriges största poddar om folktro och folktrons väsen, podden När man talar om trollen.


En svartkonstbok från 1800-talet. Kanske bra att den finns bevarad på Arkivcentrum så den inte hamnar i fel händer? Foto: Hilda Stenshäll

Innan han visar mig arkivet träffar jag Tommy Kuusela på hans kontor; ett mysigt rum fullt med böcker om övernaturliga ting, vandringssägner och skrönor. Utanför fönstret hörs några barn leka och ropa på ett passande, lagom spöklikt sätt. Tommy Kuusela bjuder på kaffe och berättar om vägen till att bli den expert på folktro och folkminnen som han är idag.

– Liksom många andra läste jag Sagan om Ringen när jag gick på mellanstadiet, och blev helt frälst. Jag gillade fantasylitteratur och började spela rollspel i den vevan, och där intresserade man sig för mytologi, folktro och sagovärldar. När jag började på universitetet valde jag att läsa religionshistoria, och när jag skulle skriva specialarbeten från B-uppsatsen och uppåt, valde jag fornnordisk religion, säger han.

2017 disputerade han med en avhandling om jättar, men redan 2016 fick han sin nuvarande tjänst på Institutet för språk och folkminnen, tack vare sitt intresse för folktro. Bakgrunden till att institutet uppstod, förklarar Tommy Kuusela, var en oro för att det gamla höll på att dö ut. Man började därför samla in kunskap om muntligt berättande, gamla lokala ramsor, dialektala uttryck, personnamn och ortsnamn. Informationen som samlades in var till en början skriftlig, men arkivet var tidigt med att börja använda sig av teknisk utrustning. Tommy Kuusela berättar att det finns bevarade vaxrullar från 1920-talet där man kan lyssna på jojkar, breda dialekter och berättelser från äldre personer.

– Det är mycket speciellt att höra en röst från det förflutna på det sättet. Just när man pratar om spöken, så är det ju en väldigt magisk känsla att höra rösten hos en gammal gumma som på 1940-talet berättar om sin barndom, då är vi nere på 1800-talet.


Svartkonstbokens inledning. Foto Hilda Stenshäll

"Tomten har en tydlig funktion på gården, men vad ska han göra i en lägenhet?"

Tommy Kuusela arbetar just nu med ett projekt där han samlar in spökhistorier. ”Folktrons väsen igår och idag” är arbetsnamnet.

– Jag vill titta på förändringar i föreställningar om det övernaturliga, från de föreställningar som fanns på landsbygden till hur man såg på det övernaturliga när människor började flytta in till städerna och samhället förändrades i grunden, förklarar han.

En del väsen är så kallade naturväsen, till exempel näcken, skogsrå, gårdstomten. Vad händer med dem när vi flyttar in till stan?

– Föreställningarna om det övernaturliga försvinner inte, men de förändras. Ett skogsrå har ingen plats i staden, stadsparken är för liten. Tomten har en tydlig funktion på gården, men vad ska han göra i en lägenhet? Samtidigt finns det vissa övernaturliga föreställningar som fungerar väldigt bra i stadsmiljö, exempelvis tron på spöken. Idag är vi ett uppkopplat, globalt samhälle på många sätt och vi kan se nya föreställningar spridas blixtsnabbt världen över.
 
Tommy Kuusela exemplifierar 2016 års clownskräck som ett symtom på detta. Det rapporterades om clowner som attackerade, jagade eller hotade människor utan att det ifrågasattes och utvecklingen påminde mycket om de typer av ryktesspridning som legat till grund för en del av våra äldre sägner, inte minst en svensk varulvsskräck på 1970-talet. Tommy Kuusela berättar att barn ofta spred berättelserna om clownerna, vilket skrämde föräldrarna som kontaktade polisen, och media blev nyfikna. Lika snabbt som den kom dog clownskräcken ut efter några månader och idag känns det nästan mer som en myt än något som faktiskt hände och togs på blodigt allvar. Slenderman är ett annat övernaturligt modernt väsen som Tommy Kuusela nämner.

– Denna långsmala gestalt sägs förfölja och trakassera människor, ofta barn. Myten om honom har spridits på internet, där den hela tiden byggs på. Människor börjar forska bakåt i tiden, och hittar gamla gestalter som påminner om dagens Slenderman. Fenomenet Momo Challenge, som spreds som en löpeld bland världens ungdomar 2018 via Whats App och som gick ut på att skicka en bild av ett spöklikt kvinnoansikte med en tillhörande utmaning om något farligt som mottagaren skulle göra, är ett annat exempel på ett nutida väsen.

Slenderman. Foto: Wikipedia


Annons

Annons

I projektet kommer man även att ta upp hur mångkulturen i dagens Sverige påverkar folktron. Många väsen och sägner påminner om varandra världen över. Beskrivningar av djinner, ökenandar inom islam, är exempelvis stundtals ganska likt vad man i Sverige kallat väsen, på så sätt att de kan uppträda som både djur och människor. Tommy Kuusela nickar mot en liten söt gosedjursgroda som sitter glatt uppkrupen på hans bokhylla.

– Det där är ett livsfarligt väsen från Japan och den kallas kappa. I 1700-talets Japan uppkom sägner om de här grod- eller sköldpaddsliknande figurerna som dränkte människor – så de påminner ju om näcken. Men idag har de blivit gullifierade, man har fått en distans till originalhistorien, lite som vi har börjat avbilda gårdstomtar här i Sverige, säger Tommy Kuusela och fortsätter:

– Ett annat exempel är gloson, ett spöksvin i södra Sverige, som säljs som söta nallar i Skåne. Även spöken har blivit gulliga, snälla och missförstådda för oss – Spöket Laban exempelvis.

Jag frågar Tommy Kuusela om han tror att det ligger i vår tid att gullifiera det obehagliga, och han nickar.

– Ja, det tror jag absolut. Det är ett sätt att hantera det, samtidigt som man också visar att man är intresserad av det gamla. Men olika situationer kräver också olika typer av känslor. Man kan skratta åt spöken eller storsjöodjur, men skulle man simma i ett mörkt vatten och känna något mot foten eller övernatta i Borgvattnets Prästgård som sägs vara Sveriges mest hemsökta hus, då flammar de här gamla föreställningarna upp. Då kanske det inte längre är lika lustigt.  

"Huruvida det går att få tag på en tomte och lägga upp den på ett operationsbord, är inte det viktigaste."

Tommy Kuusela kallar sig agnostiker när det kommer till frågan om tomtars vara. Foto:Hilda Stenshäll

Jag kan inte låta bli att fråga Tommy Kuusela vad han själv tror egentligen. Finns det tomtar och troll enligt honom? Han skrattar till.

– Den frågan får jag ofta. Jag är en agnostiker, kan man säga. Jag lämnar det öppet, men för mig är inte det mest intressanta om de finns eller inte. De finns ju i berättarnas medvetande, och det är tillräckligt intressant för en folklorist. Jag intresserar mig för vad de betyder för människor, vad fyller de för funktion? Det är det jag tycker är spännande. Huruvida det går att få tag på en tomte och lägga upp den på ett operationsbord, är inte det viktigaste.

Det är onekligen lätt att själv bli nyfiken på varför människor har behov av sägner. Tommy Kuusela berättar att sägnernas funktion i äldre tider tillhör den dåtida världsbilden och fyllde en lucka i det man inte visste – vilket de väl gör än idag. En annan förklaring som ofta tas upp är att samhället genomgick en avförtrollning i samband med sekulariseringen och naturvetenskapens frammarsch, och att sägnerna då fyllde människans behov av magi och besjälning. Kanske kan det även ha att göra med människans kontrollbehov, tänker jag när jag hör Tommy Kuusela berätta om vardagsskrock (något jag själv ägnar mig en hel del åt). Människor kan ha specifika turtröjor när deras favoritlag spelar, undvika A-brunnar, aldrig lägga nycklar på bordet eller spotta tre gånger när de ser svarta katter gå över vägar – allt för att hålla läget under kontroll. I exempelvis teaterbranschen finns det till och med egna skrockhistorier specifikt kopplade till yrket, bland annat att man aldrig får ta in påfågelfjädrar på en teater eller ta ett applådtack innan premiären. Tommy Kuusela menar att människan helt enkelt fortfarande tror på tur och otur, vilket avspeglas i vår skrockfullhet – som ibland kan ta överhanden.

– För ett tag sedan rapporterades det i TT-nyheterna om en kvinna som körde så ryckigt och konstigt att poliserna var övertygade om att hon körde rattfull, men det visade sig att hon bara försökte undvika A-brunnar, berättar Tommy Kuusela.

Tydligen kommer legenden om A-brunnarna från 1950-talets Göteborg, men den fick ett uppsving på 1990-talet genom filmen Fucking Åmål. Så verkar det ofta vara med den här typen av berättelser och ritualer, de utvecklas som en slags visklek mellan vitt skilda tider och platser.

"...en grannkvinna av avundsjuka gentemot ölbryggerskan hade förstört brygden med det onda ögat."

Men hur ligger Uppsala till vad gäller att bidra till skräckinjagande spökhistorier eller tvångstankeframkallande skrockberättelser? Och finns det någon specifik plats här som är värd att besöka för den spökintresserade?

– Det är lite svårt att säga för många väsen finns ju över hela Sverige, så även här. Men inför mitt spökprojekt pratade jag med en person som hade jobbat på Gustavianum på 70-talet, och där finns det ju en hel del berättelser om spöken. Likaså på slottet. Äldre byggnader med mycket historia och kanske framför allt tragisk historia kommer ju ofta med en hel del spökhistorier. Sedan är ju Uppland känt för sina bruk och där sägs det ju ofta finnas gruvrå eller liknande. Gårdstomtar, jättar och skogsrå finns det också en hel del berättelser om härifrån.

Jag frågar Tommy Kuusela om han tror att vissa av de fenomen eller händelser som vi idag skulle tolka som övernaturliga kommer att gå att förklara vetenskapligt om hundra år. Det tror han och tar upp ölbryggning som något som man tidigare sett som ett övernaturligt fenomen. Ofta var det kvinnor som bryggde ölen.

– Man kände inte till de kemiska processerna som sker under bryggningen, utan noterade bara att ölen kunde smaka olika från år till år. Det förklarades då med att antingen trollen varit framme och sugit musten ur drycken, eller att en grannkvinna av avundsjuka gentemot ölbryggerskan hade förstört brygden med det onda ögat.

Även psykologin kan spela en roll för att förklara vissa övernaturliga händelser. Om man går runt i samma cirklar i en skog trodde man förr att det var ett skogsrå som förde en vilse, medan vi idag vet att det kan finnas psykologiska förklaringar till varför vi beter oss på ett visst sätt. Men, lägger Tommy Kuusela till, ändå kan vi förstås inte veta exakt vad människor har sett och upplevt.Arkivet rymmer också "nyare" skrifter, som här "Troll och deras kreatur", skriven av Ella Odstedt under en resa till Järvsö 1945. Foto: Hilda Stenshäll

Men framtiden då? Hur ser den ut för sägnerna? Tommy Kuusela menar att vi kommer se samma mönster upprepas, men i nya former. Intresset för utomjordingar har ökat exempelvis, men i mångt och mycket är det ganska likt hur äldre väsen som troll som höll på med trolldom och kunde bergta människorna.

Fler sägner föds via internet. Vi kommer också få ta del av berättelser om det övernaturliga från fler olika kulturer och naturen kommer få en comeback. Den besjälas med fler väsen igen, säger Tommy Kuusela och nämner stora Facebookgrupper med fokus på folktro och naturväsen som exempel på det ökade intresset för naturmagi.

När jag går hem från arkivet pågår livet utanför som vanligt. Bilar kör förbi, barn leker, människor stressar i väg till plugg och jobb. Men i mitt hjärta är det redan halloween. Och vem vet om det verkligen var lekande barn jag hörde utanför fönstret på det gamla arkivet? Kanske var det i själva verket andar från svunna tider, mylingar eller gårdstomtar som gått vilse i stadsmiljön och ropar efter att bli ihågkomna.

Institutet för språk och folkminnen

 

Institutets arkiv grundades 1914, men har egentligen en ännu äldre historia. Landsmålsföreningarna i Uppsala samlade genom stadens studentnationer in material om folkminnen, genom att engagera allt från folkhögskolelärare till präster och studenter, som fick resa ut i landet och samla in berättelser från så gamla människor som möjligt – som gärna skulle ha bott på samma ort så länge som möjligt dessutom. Forskarna samlade in allt som rörde muntligt berättande, men också ramsor, dialektord, personnamn och ortsnamn. I början av 1900-talet engagerade man sig mycket i bonde- och fiskarsamhället som representerade det gamla, men sedermera kom även folkminnen från städerna att väcka intresse.

1914 blev det ett dialektarkiv, och på 1920-talet kom folkminnen som ett stödämne, och institutet fick då en specialiserad del kring detta. Sedermera kom även ett namnarkiv, och idag rymmer arkivet forskning om både dialekter, namn och folkminnen. Institutet är idag en statlig myndighet och består utöver liknande arkiv i Göteborg, Lund och Umeå även av Språkrådet i Stockholm. Nu i modern tid kan vem som helst skicka in folkminnen och berättelser till arkivet, en utveckling som idag drivs på av kontakter och frågelistor på internet.

 

Läs mer

2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…