Annons
Annons
VALLE
Tirolborg, forsränning, mösspåtagning och klubb i cirkustält – Ergos flygande reportrar fångade några av valborgshelgens höjdpunkter.
Foto: Sigrid Novosel

Valborg 2022 i bilder


Missade du de omtalade eventen på skvalborg, kvalborg och valborg? Bara lugn! Ergos Sigrid Novosel och Klara Ingemarsson maxade helgen genom att besöka så många event som möjligt för att du ska få se det du inte hann med. Kanske hittar du dig själv i minglet?

Firandet inleds med torsdagens skvalborg. Hög musik dunkar från de olika nationsklubbarna och trots att det är mer folk än vanligt i rörelse, märks ändå en viss sparsamhet. Det finns luft och utrymme på dansgolven och vi slås av tanken att alla kanske inte kan fira än – tentor ska fortfarande skrivas. Men sen möter vi en hel del festsugna studenter som glada styr kosan mot nationerna.


Alexander Folkesson, Alva Svensson, Emilia Ohlsson, Daithi Gunning och Freja Neely är på väg till Kalmar nation för att dansa!

Fick man inte nog under Skvalborg har man en ny chans under fredagens Kvalborg när bland annat V-Dala slår upp portarna till en våffelbrunch i det tilltagande solskenet. Därefter öppnar Västgötas Tirolborg, en tysk oktoberfest där ölsejdlar och bratwurst står i centrum!


V-Dala bjöd på våfflor, vegansk skagen, mackor, fruktsallad, äggröra och prinskorv i mängder. Foto Sigrid Novosel

Vi gick vidare till Västgötas tirolborg på kvalborg. Västgötas innergård har aldrig varit så full med folk som när tysk oompa boompa-musik framfördes av nationens Café Innsbruk.


Nils Petter Hansson, Carl Kilvén och Joakim Bjaaland var glada över att ha fått tag i varsin sejdel och en bra plats nära scenen. En skål utbringades i väntan på Café Innsbruk. Foto: Sigrid Novosel


Tidigare i vår berättade Mares att de skulle splittras. Men innan dess ska de hinna med några spelningar. Först ut var Snerikes. Foto: Klara Ingemarsson

Mares repar inför kvällens konsert som är den första spelning de haft på länge.
– Det känns jättekul, säger bandets pianist Michael Dahnberg, som planerade att ge sig in i kvällens händelser utan att tänka för mycket.
Bandets basist Fredrik Nilsson är laddad inför spelningen men också inför morgondagens valborg då han ska delta i forsränningen.
– Jag ska bara försöka ta mig ner för fallen och överleva, säger han och skrattar.
Samtidigt ringlade kön sig lång för att komma in på Stocken.

En bit därifrån, på Kalmar, råder en lugnare stämning. Regnet hänger i luften och studenterna väntar på att få komma in på de två dunkande techno-dansgolven.


En härlig mingel-stämning rådde på Kalmar innergård under Kvalborg. Foto: Sigrid Novosel


Utbytesstudenterna Thaisa Cäsar och Tejasvini Ahuja firade sin första valborg i Uppsala.

 

Upplands bjuder in till en färgsprakande Kvalborg. Vi passar på att kolla in cirkustältet i Svantes trädgård.Vi går vidare för att lyssna på Mares som nu spelar på riktigt.


Riktig festivalkänsla när Mares spelade på Snerikes innergård.

De som inte fått tag i biljetter, eller av annan anledning inte kom in på Snerikes, passade på att avnjuta konserten på behörigt avstånd i Universitetsparken.
 

"Vid middagstid kan man längs Fyrisån se utslagna studenter som försöker sova bort fyllan."


Annons

Annons

Så kom då dagen alla väntat på, Valborg! Eller sista april som det också kallas här i Uppsala. Dagen börjar traditionsenligt med forsränning ner för Fyrisån.

De som hade tappat sina åror i fallet fick istället använda sina händer för att komma fram till mållinjen.

Många av flottarna gick sönder i fallet, de som betraktade forsränningen från Norrlands nation kunde se bitar av frigolit komma flytandes innan själva flottarna dök upp – många plockade dock upp sina bitar och höll fast vid dem hela vägen till mållinjen.

Efter forsränningen avnjuts sillunch på vissa av nationerna medan andra smygstartar sin champagnegalopp. De som inte köar med regnrockar i famnen tågar strax innan klockan 15 upp mot universitetsbiblioteket för att tillsammans med rektorn räkna ner till vårens inträde och den obligatoriska mösspåtagningen. Närmare 80 000 personer samlas för att hälsa våren välkommen.

Vi som är media får äran att komma in i Carolina och blicka ut över folkhavet.


Vi rör oss vidare mot Snerikes nation där champagnegaloppen är i full gång.

Vi går vidare mot GH där vi träffar Mathilda Stenbäck, som var bland de första i kön när biljetterna till Ghlassborg släpptes.

Varför väljer du att vara på just GH idag?

– Jag tycker att det är en väldigt trevlig nation och jag är inte så förtjust i hetsen som kan finnas på de andra nationerna. Och så gillar jag glass!, säger hon.

Vi beger oss till Ekoparken som är den självklarar anhalten för de allra flesta under dagen.

Mot kvällen ligger “bakispizzorna” redan utspridda över stan. Man ser många som bär på pizzakartonger längst gatorna. Flera personer har hunnit bli rejält vingliga mot kvällskvisten vilket kanske kan förklara varför så många pizzor hamnar på marken istället för i munnen.

Vid middagstid kan man längs Fyrisån se utslagna studenter som försöker sova bort fyllan. Poliser patrullerade dock gatorna både natt och dag under helgen, så de som sov på marken fick istället följa med dem för att sova i fylleceller.

Kvällen avslutas traditionsenligt med Allmänna sångens radiosända konsert vid Gunillaklockan, där även Curator Curatorum Simon Lindgren höll vårtal.

För många av de som bor i studentboenden kunde man komma hem till korridors- /hemmafester med flaskor som låg utspridda överallt - med andra ord så var sömn inte ett alternativ för alla.

Dagen efter, första maj, så kan man fortsätta firandet med majmiddag på nationer, men de flesta matbutiker skvallrade om att en annan typ av majmiddag, då nästan alla chipshyllor och frysdiskar för pizzor ekade tomma.

Så hur var då det första valborgsfirandet efter pandemin? Jo det var den folkfest alla väntat på. Trots att det var mycket folk på stan upplevdes helgen ovanligt lugn, en uppfattning som även polisen delar. En mix av traditioner och festival fick både nya och gamla studenter att samlas – precis som det ska vara en sista april i Uppsala.

Läs mer

2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…
2024-04-25 11:11
Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya…