Annons
Annons
Hjältarna som ordnar MKV-mottagningen
De kallar sig för Hjältarna, och är några av de många som går runt i Uppsala med färgglada kostymer under mottagningsveckorna.
Foto: UTN

Inspark: Bland hjältar och nördar


Efter en sommar då Uppsalas nationer och studentkorridorer nästintill ekat tomma har gamla och nya studenter vallfärdat från Sveriges alla hemtrakter för att återuppta sina positioner. De många reccemottagningarna är igång, och en av alla grupperna som drar runt i Uppsala leds av sex färgglada figurer med hår i lustiga färger, dräkter med mantlar och skimrande utstrålning. De kallar sig Hjältarna. 

Råkar man ha vägarna förbi Ångströmslaboratoriet mellan 22 augusti och 3 september kan man skymta folksamlingar och tält. Vissa bär  labbrock, andra tröjor i olika färger och några få hela dräkter, mantlar och färgglada frisyrer. Om man ännu inte invigts i Uppsalas studentliv är det en märklig syn. Är det ett hemligt teatersällskap? Ett lajv? Eller en cirkus?

Ergos journalist har bara dagar innan reccemottagningens start fått instruktioner om att dyka upp utanför hus 18 på Polacksbacken precis intill Ångströmlaboratoriet. På uttalad tid välkomnar en man i röda hängselbyxor och rött skägg, och påminner om att skorna får lämnas i farstun. Vid ett bord i ett rum längre in i byggnaden sitter ytterligare fem personer  i färgglada utstyrslar. Nyfikna blickar riktas mot nykomlingen. 

Vi har alltså hamnat bakom kulisserna hos MFK-mottagningen som anordnas i samarbete med Uppsala Teknolog och Naturvetarkår för de studenter som börjar plugga kandidat- eller lärarprogrammet inom matematik, fysik eller kemi. De som styr skeppet är de sex personer framför mig, som påstår sig vara hjältar av något slag. 

Ernst Wenström presenterar sig som uppfinnare och innovatör. 

– När någon annan har en bra idé så dyker jag upp och hjälper dem på traven. Ända sedan antiken har jag varit med och hjälpt människor med sina idéer, uppfinningar och innovationer, säger Ernst Wenström. 

Bland projekt han haft en betydande roll finns Iphone 6, ångloket och flygmaskinen. Han beskriver sig själv som en fruktansvärt glömsk person, men som alltid är förberedd. 
 

– Jag har alltid med mig grejerna som behövs för att lösa en situation och kan alltid komma upp med en plan. 

Varför är ni här i Uppsala nu?
– Onda krafter har spridit sig på polacksbacken, och vi Hjältar har sammankallats för att stoppa dem, säger Ernst Wenström.

– Nu har vi samlats för att styra upp mottagningen av våra nya studenter. Det är vi sex xom har planerat hela mottagningen, tillägger en av de andra hjältarna som kallar sig för Tempo

Under mottagningen erbjuds ett kompakt schema med aktiviteter, utmaningar och gasquer. Alla reccar delas upp i sex grupper, där varje hjälte är ytterst ansvarig för en egen grupp. De har även aktiviteter ihop med andra mottagningar, exempelvis TDB-mottagningen som också tillhör Uppsala Teknolog och Naturvetarkår. De bjuder in till tältsläpp vissa kvällar efter att MFK:s egna aktiviteter är klara.

– Våra aktiviteter sträcker sig ibland fram till midnatt ungefär, sedan kan de gå till TDB:s tält om de vill, säger Tempo.

Hjälten Tempo har lila hår och mantel, och påstår sig kunna manipulera självaste tiden. 

– Jag är ganska slarvig som person, men det löser sig alltid för jag kan alltid spola tillbaka om det behövs. Vaknar jag för sent - inga problem, jag spolar tillbaka tiden. Eller om jag känner att jag inte hinner anteckna på en föreläsning kan jag sakta ner föreläsaren. Det är ganska praktiskt, säger hon. 

Kan du stanna tiden för reccarna? 
– Ja, om jag känner att det blir för rörigt kan det nog komma till användning.Content

Vad får nya studenter som väljer att vara med på mottagningen?
– Det är väldigt sällan i livet som man får vara på ett gratis evenemang som är två veckor långt, och som vi vill påstå är väldigt välplanerat och väl genomfört, säger Ernst Wenström. 

Som deltagare får man tillgång till området där det finns tält med bänkar där man kan hänga, och man får vara med på alla aktiviteter, tävlingar och fester som anordnas. Hjältarna har under mottagningen ansvar över 109 volontärer, varav 48 faddrar som hjälper till att hålla reda på alla nya studenter, sk. recentiorer eller reccar. De räknar med att drygt 100 av de totalt 211 studenter som börjar sina studier kommer att delta aktivt i mottagningen. 

En av hjältarna kallar sig Cosmos och har egenskaper som tveklöst kan komma till användning på en reccemottagning med över 200 personer inblandade. Hon kallar sig för universums fredsmäklare och har förmågor som att lösa konflikter och försona fiender.

– Jag reser mellan galaxer och planeter för att sprida fred och kärlek helt enkelt, säger Cosmos och rättar till sin huvudbonad – en gigantisk tiara i guld. 

Den beresta Cosmos kan oändligt många språk, vilket ibland inte är så fördelaktigt som man kan tro. Hon berättar att det ibland är svårt att hålla koll på vilket språk som gäller.

– Det händer att jag blandar flera olika språk och till slut fattar ingen någonting, säger Cosmos. Content

En av alla aktiviteter är cykelfisket. Cykelfisket??
– De olika grupperna som reccarna är indelade i ska med hjälp av ett ankare fiska upp en cykel ur Fyrisån. De har sedan har i uppdrag att pynta dem och leverera ett spex för att ära lagets hjälte, säger Tempo.

Så om någon nyligen sett en grupp illa klädda studenter fiska upp en cykel ur ån (eller sparkcykel för den delen) som legat där vem vet hur länge, och sedan sett dem bära den över halva stan, och undrat vad i hela friden det är som försiggår – där har ni svaret!

– Men för oss är ju hela det här spektaklet normalt, säger hjälten med gult hår och cyklop-liknande glasögon, och de andra hjältarna stämmer in  ett skratt.
 

Hjälten med de märkliga glasögonen heter Broder Bäsk. Glasögonen behöver han efter att ha suttit inlåst i en källare under en lång tid och blivit ljuskänslig. Broder Bäsk har förmågan att styra tankar med hjälp av en flöjt som han spelar på. Han demonstrerar med några toner.

– Det funkar varje gång, säger han.

På frågan om folk märker när de blir styrda av honom blir svaret pass.

MFK:s mottagning är gratis i bemärkelse av att man inte måste betala något, men vill man äta en burgare någon gång så köper man den för ett väldigt fördelaktigt pris, menar Ernst Wenström:


– Finns det något annat ställe du kan hitta en schysst burgare för 30 spänn? 

Hur bra är den då?
Svaret blir unisont:

– Den är bra! Otrolig! Riktigt bra! Dessutom finns dubbelburgare! 

– Den dubbla burgaren för ynka 35 spänn är en upplevelse i sig. Den har blivit en grej, säger hjälten i kaptensmössa och rosa mantel.  


Annons

Annons

Amiral Aptit tycks ändå veta vad han pratar om. I en rad av olyckliga incidenter råkade han för länge sedan bli biten av en radioaktiv friscoburgare, och har sedan dess kraften (förbannelsen?) att kunna äta oändliga mängder av vad som helst och fortfarande vara hungrig. 

– Jag kan även äta missiler, vilket var till nytta vid ett tillfälle då jag lyckades förhindra ett tredje världskrig, säger Amiral Aptit och fortsätter: 

– Tyvärr kan jag inte gå in på det ytterligare. 

Behöver man som recce vara rädd att bli uppäten?
Amiral Aptit tvekar en sekund, men svarar sedan:

– Så länge de sköter sig behöver de inte vara rädda för det, tror jag.


Bland alla aktiviteter hålls en tältsittning. Den är till för att reccarna ska få en introduktion till hur sittningar går till med sånger, tillrop och för att få sin sångbok.

– Allt för att våra reccar ska kunna uppföra sig bra när de sen kommer till nationernas recceguasqer, säger Ernst Wenström.

Hjälten Greve Grav har förblivit tyst under samtalet. När det är hans tur att berätta 
sin historia spänner han blicken i mig.

– Jag är specialiserad inom nekromagi, alltså att jag kan prata med de döda. Min fru Grevinnan, som tyvärr inte finns med oss längre, visade mig till mitt magiska fickur som tillåter mig att se andras död, säger Greve Grav. 

Kommer du att förutspå reccarnas död? 
– Nej, jag är ingen spåkärring, bli svaret. 

Mest håller mottagningen till utanför Ångströmlaboratoriet, men deltar även i aktiviteter runtom i Uppsala, som i stadsträdgården och på olika nationer. Då får reccarna möjlighet att se stan och skriva in sig på nation.

– Vi vill också visa andra delar av studentlivet. Det är viktigt att visa nationerna, och stadsskogsrundvandringen handlar om att få se kårens olika projekt och verksamheter, säger Broder Bäsk, och fortsätter:

– Målet med hela mottagningen är att reccarna ska hitta ett sammanhang de vill fortsätta vara en del i, även efter att mottagningen är över. 

Utanför fönstret har solen har rört sig över polacksbacken och jag får plötsligt en olustig känsla. Hur kan jag egentligen veta om Greve Grav sett min död, om jag blivit tankestyrd av Broder Bäsk eller om hela samtalet egentligen blivit framspolat av otåliga Tempo? Jag väljer en sista fråga:

Vad är det bästa med att vara hjälte?
– Att få se allt vi planerat för gå ihop, och att det resulterar i skratt och leenden hos reccarna, svarar Broder Bäsk och de andra hjältarna nickar instämmande.

– Förhoppningsvis, tillägger han därefter och de andra skrattar.

– Annars gör vi det igen, säger Tempo. 

Läs mer

2024-09-06 12:41
Den 36:e säsongen av SVT:s Antikrundan har tagit sig ut på vägarna och i tisdags fick Uppsalaborna chansen att visa upp…
2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…