Annons
Tomas Rimieka
Uppsalabon Tomas Rimieka aktuell med nya singeln "Valborgsnatten".
Foto: Kajsa Lohikangas

Tomas Rimeika: "Nu läker såren efter vintern"


Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya låtsläpp: Valborgsnatten. Han berättar om låten, vårens seger över vintern och viljan att riva ned murarna som skiljer oss åt med musiken.

Tisdag 2 april släppte Uppsalaartisten Tomas Rimeika sin nya låt: Valborgsnatten. Han uppträder sen med den under valborgshelgen på Gotlands och Uplands nation. Låten är en hyllning till våren, festen och kärleken som blommar ut efter vintern. Texten har även en tydlig Uppsalakoppling, då den handlar om Carolina Rediviva, Linnéträdgården och Norrlands nation. 

–  Förhoppningen är att låten ska kunna inspirera människorna och sätta en glädjestämning, en feststämning.

Ergo möter upp Tomas hos Uppsala studentkår. Han kommer in lite andfådd klädd i den gröna jackan han har till sina artistframträdanden.  
–  Jag kom i tid, säger han glatt medan vi sätter oss ned. 

Jag börjar med att fråga Tomas om hans jacka. Den har följt med dig ett tag nu, varifrån kommer den? Tomas skrattar till.
–  Du har gjort din research. Jag fick rådet av en vän att uppdatera artiststilen, så jag köpte jackan och lät en skräddare sy detaljerna.

Tomas pekar på den gula cirkeln med ”T” på högra bröstet och det svarta mönstret över armarna. Mönstret ska föreställa sprickor i murarna. Murarna är det som symboliserar skillnaderna som separerar och delar upp människor i grupper. Tomas artistprojekt handlar om att riva ned dessa murar med musik och få lyssnarna att se varandra.

– Det är så många som vill dela in oss i fack efter kön, etnicitet, bakgrund och sexuell läggning. Vi är ju lika egentligen alla människor, vi har mycket som förenar oss.
Intresset för musik började redan när Tomas var 9 år gammal i hemorten Säffle i Värmland. I Säffles musikskola utvecklades en förkärlek till piano och trummor. Efter några år kom låtskrivandet i gitarrbandsmusik-anda, det var U2 och ISIS, rock och pop på agendan. Pianot blev till slut Tomas huvudinstrument. Idag går det att höra soulgenrens påverkan i sången och han har även tagit fram Keytaren i scenljuset.   

Tomas har hittat hem till Uppsala med popmusiken. Han har två släppta album, över 100 spelningar och två tysklandsturneringar bakom sig. Låtsläppet är startskottet till en ny turnering i Tyskland, Danmark och Sverige.

Sedan 2021 har Tomas gjort solokarriär som artist. Han har hittat ett uttryck i sin artistroll vilket är nära den han är som privatperson. Det viktigaste i hans arbete är att vara sig själv och genuin. Tomas beskriver artistrollen som lite mer kontaktsökande än vad han är som privatperson.    
–  Det är mycket mer crowd surfing, det gör jag ju inte som privatperson direkt.  
 
Är musikskapandet något du alltid trott på?
–  Tvivel finns ju alltid. Håkan Hellström har ju en låt: Tro och tvivel, att man pendlar mellan dom två sakerna.

Med musikskapandet har det dock alltid funnits en säkerhet. Tomas menar att det finns en trygghetssida och en drömsida som har en konflikt när det kommer till livsval. Trygghetssida vill gå i ett stadigt hjulspår och kanske sitta i en kontorsstol. Den brukar dock alltid förlora mot den alltmer kreativa drömsidan.
–  Musiken får vägleda, jag mår bäst när jag håller på med det. Det har blivit ett jobb och en passion.

Den positiva och passionerade relationen till musiken finns även där när han ska uppträda på scen. Visst kan han bli lite nervös inför det men främst känner han mycket frihet. Det han älskar med scenen är de elektriska mötena mellan människorna. Det är speciell närhet och kontakt som blir påtaglig under spelningar.  
–  Det var nån som sa det nu i februari efter giget, att det var en religiös upplevelse. 

Att under en spelning beröra en främling på det sättet, menar Tomas, är väldigt vackert och värdefullt. Det är just det som livet handlar om enligt honom.  
 
Vad har inspirerat dig i ditt musikskapande?

Likväl Säffle som Uppsala har varit stora inspirationskällor i Tomas låtskrivande. Sedan han flyttade till Uppsala 2007 har han studerat retorik, litteraturvetenskap och freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Han tycker att universitetet är inkluderande med en bra kombination av progressiva och konservativa strömningar. Uppsala är en mysig och lite kaxig stad, tycker Tomas. Det finns även en påtaglig transcendens här och en hoppfullhet i luften.  
–  Tycker att det finns en hoppfullhet också i norrhimmeln. Det är lite svårt att ta på men jag känner det i atmosfären, luften runt slottet, Carolina, Fyrisån, säger Tomas och pekar ut genom fönstret.
 
Även inspirationen till hans nya låt, Valborgsnatten, kommer från Uppsala. Det var under en spelning på Östgöta nation när han väntade på att bandet skulle komma som idén kom till.  
–  Vi skulle spela på ÖG. Jag satt vid pianot och det var en hoppfull, fin dag. Jag älskar ju valborgshelgen. Och jag spelade lite. Och så bara kom låten. Nu händer det nått, det känner jag.
Dagarna därpå skapade Tomas demoversionen av låten och skrev texten. Valborgsnatten handlar om när Tomas och hans barndomskompis som efter en tung vinter promenerar runt i valborgsyran. Tomas berättar att det var den första Valborgen efter pandemin, vårruset, festligheten och kärleken blommade fram i det ögonblicket.
–  Utöver att jag redan älskar valborg så blev det kärlek i kubik i luften och gemenskapen. Och jag kände bara, att nu läker såren och hjärtanen efter vintern. För våren kommer alltid efter vintern. 


Annons

Annons

Tomas nya låt "Valborgsnatten" är ute nu.

Kommande spelningar:

Uplands nation 28 april (Poplands) 
Gotlands nation 29 april


 

Läs mer

2024-04-29 09:02
Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start…
2024-04-22 14:00
Flertalet cyberattacker, Ryssland som hot och inträdet till Nato - förutsättningarna för Sverige har ändrats. Den 7 mars…
2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…