Annons
Annons
Forsfestivalen
Inför flottränningen på sista april byggs flottarna för fullt under forsfestivalen, som pågår mellan 19 och 27 april.
Foto: Emma Hanning

Här har det byggts 120 flottar


Byggandet av flottar inför forsränningen i Fyrisån på sista april är i full gång utanför Ångström. Trots en kylig start hade många av de totalt 120 flottarna börjat ta form och färg på byggområdet. Ergo var på plats i början av veckan för att ta tempen “under ytan”, vilket är årets tema.
– Målet är att slippa trilla i, säger en av byggarna till Ergo, temat till trots. 

Festivalens och forsränningens projektledare Carl Wallskog möter upp oss i ett myller av ovvebeklädda studenter, frigolitbitar och plankstumpar. Han berättar att allt hittills har rullat på som planerat, och besökare har kommit trots det lite kallare vädret i helgen. Under tisdagen har vädret dock bjudit på lite solsken.
–Just nu är det ganska mycket folk på området skulle jag säga, säger Carl och blickar ut över området.

Carl Wallskog är forskarl, som det kallas när man projektleder Forsränningen och Forsfestivalen. Annars pluggar han sista året till civilingenjör inom IT. 

 Forsfestivalen pågår mellan 19 och 27 april och bjuder förutom möjligheten att observera flott-byggandet på nära håll också på pubtält, aktiviteter, spelningar och tältsläpp.

För Carl började arbetet redan i juni och han har sedan dess arbetat med projektet på sidan av plugget. Under själva festivalen och forsränningen jobbar kommitténs forsgrupp på 25 personer heltid, eller från åtta till ungefär tio på kvällen enligt Carl. På frågan om han och de andra som arbetar med festivalen får någon ersättning svarar Carl genom att hålla upp sin röda munktröja där hans namn, “Forskarl” och UTN:s logga är tryckta. 
– Den här! Sen erfarenhet såklart, och vänner. Man blir som ett skönt kompisgäng som jobbar med det här så det är väldigt roligt. 

I år byggs 120 flottar på området, och de allra flesta lag är fulltaliga med fyra rännare, så nästan 480 personer ska ner för Fyrisån. Carl själv var med i ett flott-team för två år sedan och fick därmed uppleva en av Uppsalas mest kända studenttraditioner. Då byggde han och hans lag “Boten Anna” från Basshunters musikvideo. 
Traditionen med forsränningen i Fyrisån sträcker sig tillbaka till 1975, då två studenter antog ett vad att åka nedför de två fallen i en jolle. Priset var enligt berättelsen en limpmacka och varm choklad. 

Väl på plats idag på byggområdet är det full verkstad. Många av flottarna är fortfarande omålade och frigoliten lyser bländande vitt i solen, men vissa är mer eller mindre färdigmålade. 

Teamet “Fem myror är fler än fyra elefanter” har redan hunnit börja processen att måla sin båt. Teamet består av Elin Kragge, Saga Liljeroth, Julia Larsson och en fjärde medlem som för tillfället är på vift. På båtens sidor kommer inte mindre än fem myror att målas - elefanterna i fråga representeras av lagets fyra medlemmar som läser civilingenjörsprogrammet i energisystem. 
– Det var svårt att komma på en bra idé. Vi kom på mycket som skulle vara roligt att klä ut sig till men vi ville också kunna inkludera båtens utseende i vår idé. 
Den slutgiltiga idén bestämdes under en gemensam vinkväll där medlemmarna brainstormade och sedan röstade fram rådande tema.

Elin Kragge, Saga Liljeroth, Julia Larsson i full färd med att måla båten i de ränder som syns i TV-programmet “Fem myror är fler än fyra elefanter”. 

Hur har bygget gått?
– Nästan lite för bra! Det har varit lite kallt men det är bättre idag. I lördags köttade vi verkligen så vi fick mycket gjort, säger Saga. 

Inför själva forsränningen råder blandade känslor från nervositet och förväntan. De hoppas att båten kommer att hålla fallet vid islandsbron, men är ändå medvetna om att det är en kritisk etapp där många båtar går sönder eller välter. 
– Vi får nog räkna med att trilla i, men målet är att inte göra det!

Alla flottar måste genomgå bottenbesiktning, konstruktionsbesiktning och slutbesiktning enligt forsränningens reglemente. Teamet har precis som många andra flottlag fått en miljöbotten som återanvänds från föregående år. 

Med tanke på hur långt de redan hunnit med båten så är “elefanterna” inte oroliga över att inte bli klara i tid, och hittills har bygget blivit godkänd i besiktningarna.

Leo Carlberg, Isac Sjöblom, Milkias Habtemariam och Samuel Stålnäbb poserar vid en nästan färdig botten - bara en spik saknas. 

Teamet “Ur Fas” är i högsta hugg med att spika sin flottes botten när Ergo fräckt avbryter arbetet för en intervju. I en rosa Barbiebil-flotte ska teamet ge sig ut i Fyrisån, som består av Leo Carlberg, Isac Sjöblom, Milkias Habtemariam och Samuel Stålnäbb. Iklädd i blonda peruker ska de fyra studenterna som läser civilingenjörsprogrammet i elektroteknik för första gången delta i forsränningen. 

Hur kom ni fram till temat och lagnamnet?
– Vi läser elektroteknik och har rosa overaller, så vi gick lite på det. Namnet tyckte vi lät roligt eftersom det kan betyda två saker: som student känns det ofta som att man är lite ur fas och inom elektronik så är termen fas en grej, säger Leo. 
Hur har bygget gått?

– Det har gått bra, men det har varit kallt under veckan så det är skönt med sol idag, säger Leo.
Men teamet har även stött på mindre hinder under bygget då Isac dragit på sig en förkylning efter att ha stått ute i kylan. Men trots det kalla vädret under veckan så är teamet “Ur Fas” optimistiska, och ser fram emot att bege sig ut på Fyrisån nästa vecka. 

Exalterade att forsränna för första gången är teamet “Flytande Farmen” som består av Thea Arffman, Cornelia Engman, Lova Bergholm Larrson och Saga Östling. I sin traktor-flotte ska de vara utklädda till kossor, med bonden Cornelia vid rodret. Teamet som läser civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik har haft en stressig men rolig vecka inför flottbygget. 
– Vi har haft en stressig labbvecka i plugget men nu är vi igång med bygget, säger Saga. 

På sista april är “bonden” Cornelia Engman (mitten t.v) redo att styra “kossorna” Thea Arffman, Lova Bergholm och Saga Östling i en båt nedför fyrisån.

Hur har bygget gått?
– Det har gått bra men det har varit kallt. Vi har varit här i fredags, igår och idag så det är skönt att det äntligen är soligt, säger Cornelia. 

Teamet känner även att de har fått en bra miljöbotten till sin flotte, som sparar både tid och värnar om miljön. Att material från tidigare forsränningar återanvänds är ett plus enligt teamet. 

Imorgon, sista april, klockan 10.00 går startskottet för flottränningen 2024 - då kan du se dessa team och många fler i sina båtar! Ränningen börjar vid Eddaspången och flottarna ska under färden klara sig nedför Kvarnfallet och Islandsfallet, förhoppningsvis torra och välbehållna! 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…
2024-04-25 11:11
Valborgshelgen kommer allt närmare och Ergo har fått träffa artisten och valborgsälskaren Tomas Rimeika inför hans nya…