Annons
Annons
Juvenalorden och Ambrosiaorden i "Litteraturkanonen"
Skådespelarna från Juvenalorden och Ambrosiaorden med vänner har skapat ett pottpuri av litteraturreferenser, knasiga kostymer och högklassig musik.
Foto: Juvenalorden/Press

Recension: Juvenalorden ger Litteraturkanonen


Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater. En ode till litteratur i alla dess former - där de kvinnliga vokalisterna dominerar. 

Det är festivalstämning när Ergos utsända kliver in på Uppsala stadsteater på onsdagskvällen, 22 maj. Är det festival? Inte riktigt, men det är urpremiär för Juvenalorden och Ambrosiaordens senaste föreställning Litteraturkanonen. Luften är kvav och entrén är tjock av människor som ska titta på den utsålda premiärföreställningen. 

Föreställningen är tre timmar inklusive paus och under kvällen tas publiken in i en hallucinogen värld av litteraturreferenser och satir i musikrevyformat. Herrsällskapet Juvenalorden ger plats på scen åt damsällskapet Ambrosiaorden och tillsammans har man skapat ett spex som trots sina knappa tre timmar bjuder på tillräckligt med överraskningar för att aldrig kännas för långt. 

En kulturjournalist, en upplåst litteraturprofessor och en illiterat kulturminister håller den röda tråden genom en i övrigt mycket spretig show där litterära figurer såsom Gollum, Nils Holgersson och Teskedsgumman får dela scen med bland andra Willy Wonka och Pelle Svanslös. 

Vissa korta instick hade med fördel kunnat utelämnas och somliga skämt faller platt, det märks att man inte haft hjärta att döda alla sina darlings. Men överlag är det kul och musikaliskt imponerande med en hel orkester och snygga koreografiska inslag. 

Som bäst är föreställningen när de skickliga sångerskorna får briljera i kitschiga dansnummer som “Du ska inte genera din mamma” (om Harlequinförfattares, erotik och romans) och när man låter sina högtravande litteraturhästar gå ner i skritt, som i operetten “Diddi och Bobbo” med otroliga vokalistinsatser. 

Mindre roliga delar av showen innefattar bland annat lagboksläsning och andra korta instickare. Men överlag kan Litteraturkanonen summeras som överraskande underhållande, musikaliskt imponerande och sprängfull av litterära referenser. Lite av en pangsuccé - gå och se! 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…