Annons

Tungt intresse i flyttlådorna


Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod jag försöker pressa fram något fabulöst och avslutande, som speglar det gångna årets krönikor. Det är inte utan vemod över huvudtaget som jag ser det här läsåret ta slut. Efter fem års universitetsstudier måste jag förbereda mig på att lämna Uppsala och Uppsala universitet, min Alma Mater, och flyttlådorna packar inte direkt sig själva.

All stress som studielivet för med sig som har gett mig magsår, sömnlösa nätter och tentaångest ska nu plötsligt ta slut och ersättas. Men med vad? Jag har fått ett jobb som verkar otroligt kul och perfekt för mig, men jag vet helt enkelt inte vad jag ska förvänta mig av mitt post-examen liv och min nya stad. Livet efter examen ligger så öppet. Överväldigande öppet.

Jag vet att jag inte är ensam om att väga mellan livsångest och eufori i samband med examen, livsförändringar är något den ädla litteraturen mer än gärna skriver om, och jag har titel efter titel som säkert skulle hjälpa mig i bokhyllan. Men i mitt nuvarande tillstånd kan inte ens boksidornas varma svarta bläck lugna mig. Istället märker jag hur otroligt tungt ett bokintresse är under en flytt. Tre bokhyllor i flyttlådor.

Vägarna kommer skiljas även för oss krönikörer. Några kommer att stanna i Uppsala, några kommer flytta. Vi har fått fasta tjänster, sommarjobb, vikariat. nbsp; Vi kommer snacka upp värmländska bönder på afternoon-tea, vi kommer hjälpa wobbliga tvååringar uppför trappan till bokbussen, vi kommer hjälpa rodnande tonåringar till hyllan med böcker om sex, vi kommer svära över kopiatorer, kaffe och internetuppkoppling, kanske på just ditt bibliotek. 

Under det gångna året har många viktiga frågor diskuterats här på bibblotisdag; vikten av bibliotek, bokstölder, censur, feminism, folkbildning, bokdejter, you name it. Vår förhoppning är att mycket mer ska kunna diskuteras, då bibliotek och litteratur som ni alla förstår vid det här laget är ett outtömligt ämne. Nästa termin kommer därför en ny och fräsch generation bibliotekariestudenter ta över bibblotisdag.

Vi vill därför tacka för oss och önska en härlig sommar. Själva kommer vi inte ha sommarlov, vi kommer ta klivet ut i arbetslivet samma sekund som vi får vårt diplom i handen. nbsp;


Annons

Annons

Detta läser vi i sommar:

Elina: Min sommarläsning är Liane Moriartys ”Öppnas i händelse av min död”. nbsp; Den verkar vara en riktig bladvändare. En roman med en bekväm nivå av chick-lit och sommardeckar-feeling.

Ylva: I sommar tänker jag läsa om Martha Sandwall-Bergströms boksvit om Kulla-Gulla och det rekommenderar jag andra att göra (eller att läsa dem för första gången ). Böckerna ger en fantastisk skildring av Sveriges klassamhälle i början av 1900-talet och dessutom innehåller de en hel del romantik och spänning.

Emma: nbsp; I sommar läser jag ”Barnmorskan” av Katja Kettu, ett bokreafynd som fått värma bokhyllan alldeles för länge. Handlar om Finland, krig och kärlek, vad mer kan en önska?

Hanna: I sommar ska jag till Oxford och därför passar jag på att läsa om Philip Pullmans trilogi ”His dark materials”

Karin: Jag har tjuvstartat sommarläsningen lite med ”Sommaren utan män” av Siri Hustvedt som handlar om Mia som efter att ha blivit lämnad av sin man återvänder till sin hemstad för att hålla i en poesikurs för tonårstjejer och hänga med sin gamla mamma och hennes väninnor. Jag visste att jag skulle älska den redan på sida 15 vid meningen Trollkraften hos auktoriteter, pengar, penisar .

Mer av Elina Garp:

2015-04-21: Konstiga saker jag hittat på biblioteket

2015-03-17: Kan man låna Mein Kampf?

2015-02-10: Barnens plats på bibblan

2014-12-16: nbsp;Låt kursböckerna vila


Mer Bibblotisdag hittar du här: ergo.nu/bibblotisdag

Läs mer

2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:24
Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer
2015-05-19 14:05
Det finns tillfällen då jag önskar att jag inte var feminist. Det skulle göra det så mycket lättare att njuta av de…