Annons

En plats i helvetet för bokgömmare


Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer

En bra fråga som det är svårt att ge ett enkelt svar på, kanske delvis för att biblioteken inte vill gå ut offentligt med hur opålitliga deras larmsystem kan vara. På universitetsbiblioteken händer det ibland att böcker försvinner från hyllorna. Förhållandevis ofta utspelar sig följande scenario när jag står i informationsdisken på Karin Boye-biblioteket: en låntagare kommer fram till disken med ett härjat och misstroget ansiktsuttryck.
”Jag hittar inte Diskursanalys i praktiken Den står inte på hyllan ”
”Nähej” svarar jag, ”är du säker på att det var rätt hylla?”
Låntagaren ger mig ett jakande svar.
”Okej” säger jag ”då ska jag följa med och kika”.
I de flesta fall visar det sig att låntagaren har letat på helt fel hylla och när vi hittat boken tackar hen mig innerligt för min närmast övernaturliga förmåga att hitta i biblioteket. Men då och då händer det att låntagaren faktiskt varit på rätt ställe och att boken inte står där den ska. Då kvarstår den tråkiga uppgiften att förklara att boken mycket riktigt inte står i hyllan och att det inte finns så mycket att göra. Vissa utgår då genast från att boken blivit stulen, men jag tror faktiskt inte att det alltid är fallet. Betydligt troligare är att någon använder boken just då, eller att den har ställts tillbaka på fel ställe.

Lekmän som ställer tillbaka böcker på fel ställe har varit ett problem ända sedan biblioteken slutade kedja fast böckerna i hyllorna. På min praktikplats på Toronto Reference Library stod det små vagnar utställda över hela biblioteket tillsammans med arga lappar som uppmanade användarna att lägga tillbaka de böcker de var klara med på vagnarna och inte under några som helst omständigheter själva ställa tillbaka böckerna på hyllan. Nej, vi ägnar inte hela vår femåriga bibliotekarieutbildning åt att lära oss ställa tillbaka böcker på rätt ställe, men det där med hylluppställning är faktiskt lite mer komplicerat än vad en kan tro, och det är inte alltid det blir rätt. Och en bok som ställts tillbaka på fel ställe är så gott som borta. Sen finns det ju förstås de som gömmer böcker med flit. Det finns en särskild plats i helvetet för såna människor.
Dessutom – kalla mig godtrogen – men jag förstår liksom inte poängen med att stjäla från sitt bibliotek. Biblioteken finansieras ju av skattepengar, så det är ju lite som att stjäla från sig själv. Det ligger ju heller inte något större andrahandsvärde i de flesta biblioteksböcker. Undantaget är de sällsynta böcker som den berömda KB-mannen stal från bland annat Kungliga biblioteket och Carolina Rediviva, men han var en högt uppsatt anställd på Kungliga biblioteket och vi får väl hoppas att han hörde till undantagen. Den vanliga dödliga låntagaren lär dock inte promenera ut med Silverbibeln i väskan.

Den vanligaste anledningen till att böcker försvinner från biblioteken är nog att folk lånar dem och glömmer att lämna tillbaka dem. Om du vill kalla det stöld är upp till dig, Christoffer.


Annons

Annons

Mer av Karin Lundin:

2014-05-19: Shame of Thrones

2015-04-14: Kampen om kursböckerna

2015-03-10: Den ständiga filmbesvikelsen

2015-02-03: nbsp; Läser män mer klassiker än kvinnor?

2014-12-09: nbsp; Du läser väl bara tjejböcker?

Alla bibliotekskrönikor hittar du här: nbsp;Bibblotisdag

Läs mer

2015-06-02 14:09
Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod…
2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:05
Det finns tillfällen då jag önskar att jag inte var feminist. Det skulle göra det så mycket lättare att njuta av de…