Osynlig grupp uppmärksammas
Hedersnormer och hedersrelaterat våld sätts oftast i samband med heterosexuella tjejer. I nyutgivna ”HBT och heder” – som är en intervjustudie i bokformat – får läsaren följa unga hbt-personer som vuxit upp i familjer med hedersnormer. Studien ingår i det treåriga projektet Hbtq amp; Heder, om hbt-ungdomar och hedersrelaterat våld, som RFSL Ungdom är med och driver tillsammans med den ideella organisationen ALMAeuropa.
– Vi gjorde den här boken eftersom vi upplever att det finns ett behov kring den här gruppen, den är osynlig – även i hbt-världen, säger Hedvig Nathorst-Böös, en av författarna.
Hon hoppas att boken kommer till användning i skolor, socialtjänst, på ungdomsmottagningar och bland andra yrkesverksamma. Författarna har varit noggranna med anonymitet för de medverkande ungdomarna.
– Många har tyckt att det är bra att vi skriver om det här, att vi sprider kunskap, säger Hedvig Nathorst-Böös.
Det är vanligt att unga hbt-personer som sökt hjälp bemötts med skepsis, berättar hon.
– Problemet förminskas – ”Det är ju bara din mamma, inte kan hon göra något”. Det är viktigt att berättelserna tas på allvar, om någon utsätts för hot kan det riskera att gå över i våld.
Imorgon, onsdag, klockan 19-20.30 befinner sig Hedvig Nathorst-Böös och Eduardo Grutzky, från ALMAeuropa, i Fredens hus, vid Uppsala slott, för att berätta mer om ”Hbt och heder”.
nbsp;
nbsp;
STÖD
På www.hbtheder.se finns en chatt som är öppen fyra dagar i veckan, där hbt-personer som lever med hedersnormer, kan få stöd.