Annons
Alva Bäcklund
Alva Bäcklund hade inte tänkt skicka in sin bok till förlag, hon var nöjd bara att hon skrivit en. Men sen tänkte hon 'varför inte', skickade in och fick ja.
Foto: Sandra Gunnarsson

Med skrivandet som tillflyktsort


Uppsalastudenten Alva Bäcklund förvandlade författardröm till verklighet – på tisdag ger förlaget Ekström & Garay ut hennes debutroman "Speglar och blåbärsögon".
– Man kan inte bara vilja ha skrivit en bok, utan man måste vilja skriva boken och det var det jag kom på att jag ville.

Det var för bara några dagar sedan Alva Bäcklund fick hålla sin egen debutroman i handen. Först då kändes det på riktigt. Innan hade boken mest existerat i hennes huvud, i mejlkorgen och som en beskrivning på förlagets sida. Att andra nu ska få läsa hennes berättelse är pirrigt.

– Det känns jättenervöst men också roligt. Jag har ju skrivit den med andra läsare i åtanke och det känns häftigt att de ska läsa den, säger Alva Bäcklund som är masterstudent i svenska och lärare i svenska för internationella studenter vid Uppsala universitet.

En flitig läsare av Ergo kanske känner igen Alva Bäcklund. Hon var med för drygt ett år sedan när hennes berättelse “Flaskpost” hamnade på andra plats i tidningens novelltävling. Redan då visste hon att hennes roman Speglar och blåbärsögon var antagen och skulle ges ut på Ekström & Garay förlag. Och nu är det alltså äntligen dags att få se hur den tas emot.

"Den är absolut inte självbiografisk, ibland blir jag jätteirriterad på huvudpersonen. Det vore hemskt om det var jag"

Foto: Sandra Gunnarsson

I boken vi får följa en ung tjej i utforskandet av nya relationer. Romanen är samhällskritisk på så sätt att den ifrågasätter de oskrivna regler som omgärdar både kärleks- och vänskapsrelationer. Alva Bäcklunds förhoppning är att hennes berättelse ska ge olika typer av läsare nya insikter.

– Jag ville lyfta de relationsnormer som finns i samhället, normer som finns trots att många människor kanske inte passar in i dem. Vissa kommer nog känna igen sig. För andra kanske den kan öppna ögonen för något nytt.

Till skillnad från mycket som skrivs och ges ut idag är Speglar och blåbärsögon ingen ingen självbiografisk roman. Handlingen är förlagt till en svensk stad utan namn – Alva Bäcklund gillar tanken på att man som läsare själv ska hitta plats för berättelsen. Karaktärerna är en sorts mix av personer hon hört om eller stött på i verkligheten, men inte så att någon kommer känna igen sig. Hon är också noga med att ta avstånd från bokens huvudrollsinnehavare.

– Den är absolut inte självbiografisk, ibland blir jag jätteirriterad på huvudpersonen. Det vore hemskt om det var jag!


Annons

Annons

Nästan alla har nog velat bli författare men det är få som faktiskt går från idé till handling. Alva Bäcklund berättar att det var just den drömmen – och att hon sa det högt för sig själv – som fick henne att börja skriva på romanen.

– Jag har alltid drömt om att bli författare, ända sedan jag var liten. Det hade kunnat förbli en dröm om jag inte en dag kommit på att jag faktiskt måste skriva en bok om den ska bli verklighet.

Idén till handlingen kom till henne under en skogspromenad. Ganska kort därefter satte hon igång. För att komma i rätt stämning brukade hon gå och simma först, sen sätta sig på kafé och skriva. En stor del av boken blev till på Ofvandahls.

I årets novelltävling var det flera av de placerade som var lite hemliga med att de gillade att skriva. Har du vågat berätta att du skriver?

– Ja absolut! Jag tycker man ska vara stolt över att man skriver. Men de var nog först när jag flyttade hit till Uppsala som jag vågade visa vad jag skrev eftersom jag tidigare var osäker på om det var bra nog. Men jag har alltid varit öppen med att jag skriver.

Alva Bäcklund har skrivit många dikter tidigare men att faktiskt författa en hel roman var nytt. Hon var noga med att inte tvinga sig när hon väl satt där på kaféet. De gånger inspirationen tröt passade hon på att korrekturläsa. Vid andra tillfällen gick det lättare, speciellt när det fanns utrymme för poesi.

– När jag skrev hade jag poesin att falla tillbaka på eftersom det är där jag känner mig trygg. Huvudpersonens tankeströmmar är skrivna på fri poesi.


Det har varit många turer fram och tillbaka med förlagets formgivare – Alva Bäcklund berättar att hon varit mycket noga med hur framsidan ska se ut. Foto: Sandra Gunnarsson

Att hon faktiskt älskar hantverket “att skriva” är tydligt. Alva Bäcklund berättar att det hjälper henne att utveckla sina tankar. Det är också någonting hon tycker är kul och en förutsättning för att hon faktiskt har klarat av att författa en roman.

– Man kan inte bara vilja ha skrivit en bok, utan man måste vilja skriva boken och det var det jag kom på att jag ville.

Redan nu har hon runt hundra sidor skrivna på bok nummer två – en berättelse som är skriven ur en mans perspektiv eftersom hon ville utmana sig – tänker män verkligen så olikt henne själv?

På senaste tiden har dock boken fått vila lite eftersom det varit mycket annat som tagit tid. Hon vill inte tvinga sig att producera ännu en roman bara för att. Visst hoppas hon kunna ge ut boken någon gång i framtiden, men hon hoppas också kunna fortsätta inom universitetsvärlden och få en plats som doktorand i svenska.

– Det känns viktigt att ha kvar skrivandet som något enbart roligt. Det har alltid varit en min tillflyktsort, inte ett måste. Men jag hoppas den blir klar.

Alva Bäcklund har releasefest samma dag som boken ges ut, 6/5, på Ofvandahls kl 16.30. Den som vill snacka böcker, skrivande eller bara ta en kaffe är välkommen.

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…