Annons

»Bojkotta Israel «


Revolutionär kommunistisk ungdom i Uppsala förnyar sin motion till kårfullmäktige om en bojkott av israeliska varor och tjänster.

År 2009 ser ut att bli ett av de blodigaste under den israeliska ockupationen.
Massakern i Gaza under december och januari som lämnade mer än 1300 döda, bland dem över 400 barn, den fortsatta blockaden av Gazaremsan, dödskjutningar vid ockupationsmuren, systematiska vräkningar och rivningar av palestinska hem, den fortsatta utbyggnaden av bosättarkolonier på Västbanken. Allt vittnar om en hårdnande ockupation.
Under sommaren har den brutala koloniseringen av Västbanken fortsatt med flera vräkningar av palestinier från deras hem. Detta trots vädjanden från FN, EU och USA om ett stopp.
Den israeliska ockupationspolitiken riktar sig också mot palestinska universitet och mot palestinska studenter. Den 29 december förstördes stora delar av Islamic Universtiy i Gazas lokaler i ett israeliskt flyganfall och fem dagar senare träffades Jordbruksuniversitetet i Beit Hanoun av ett flertal israeliska granater. Under attacken bombades också skolor som tjänade som tillfälliga flyktingläger med många civila dödsoffer som följd.

Detta följer på åratal av systematisk förstörelse av palestinska universitetslokaler som enligt beräkningar från det palestinska högskoleverket, kostat över 50 miljoner kronor. Flera universitet har stängts av israeliska soldater och andra. Hebrons Universitet har mellan 1980 och 2005 stormats 17 gånger av israelisk militär. Hundratals palestinska studenter sitter fängslade i israeliska fängelser, många utan att ha fått veta varför. Förnedrande ID-kontroller, godtyckliga arresteringar, stora svårigheter med att ta sig till föreläsningar på grund av vägspärrar, är vardag för palestinska studenter.
Runtom i världen höjs nu krav om bojkott av den israeliska apartheidstaten. Kraven på bojkott av israeliska varor och tjänster intensifieras över hela världen såväl som i Sverige. Paralleller dras också, av bland andra den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, till hur den omfattande bojkotten mot den sydafrikanska apartheidregimen tvingade fram demokratiska reformer.
I ett läge där palestinska universitet bombas och stängs ner, där palestinska studenter beskjuts och arresteras, där palestinska studenter utestängs från universitet och högskolor på grund av sin bakgrund, i ett sådant läge kan Uppsalas studenter visa solidaritet genom att agera för en kår och universitetsbojkott av Israel
Därför riktas nu en motion om kårbojkott av israeliska varor till Uppsala studentkårs fullmäktige den 22-23 september. Stöd motionen och visa solidaritet med det palestinska folket och med palestinska studenter genom att skriva upp dig på upprop.nu/8140
Bojkotta Israel
Leve Palestina

Markus Lundgren
Singoalla Tiroler
Aris Patris
Oscar Carlstedt
RKU-Uppsala

Inlagd 090908]


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.
2024-04-16 08:34
Andranamnet på S-studenters lista till årets kårval, Evina Zebili, skriver om särskilt pedagogiskt stöd i dagens…
2024-04-15 08:43
Uppsala studentkårs vice ordförande Linnea Rydén skriver en replik på utbildningsministerns debattartikel i SvD.