Annons
Carolina Rediviva.

Universitetet måste ta tag i sin bibliotekspolicy


Uppsala universitet bör ha en bibliotekspolicy som tar hänsyn till både digital och fysisk tillgänglighet. Det skriver Moa Ekbom, Rädda Carolina, och Karolina Andersdotter, Piratstudenterna

I Ergo 2/2010 skrev Uppsala studentkår ett inlägg om Carolina Rediviva. Bland annat nämndes de planerade grupparbetsplatserna och den flyttade säkerhetsgränsen på biblioteket, och att man skulle vara varsam med moderniseringen så att det inte leder till att Carolina enbart blir en turistattraktion.
Studentkårens inlägg är en reaktion på de nyligen offentliggjorda planerna på en ombyggnation av Carolina. Även om vi tycker att det är lovvärt att universitetet i någon mån vill satsa på biblioteket tigs det ännu om de viktigaste frågorna, det som utgör själva kärnan. Universitetet har ännu inte någon genomtänkt bibliotekspolicy vad gäller sina bibliotek. Man har glömt bort att viktiga kärnvärden såsom utbildningskvalitet inte bara består i lärarledd undervisning utan även av goda biblioteksfaciliteter. Forskningsanknytning ska inte bara innebära att de som föreläser och håller lektioner själva är aktiva forskare utan studenterna måste också ha tillgång till forskningsbibliotek. Universitetet bortser även från att tredje uppgiften inte bara består i författande av populärvetenskap och offentliga föreläsningar – det bör också innebära att allmänheten kan bedriva forskning och ha tillgång till bibliotek.

I den nya planen pratas det mycket om grupparbetsrum men lite om tillgänglighet. I planen nämns ingenting om att den strikta kontorstid som nu råder för tillgång till bibliotekarier, katalogrum och i vissa fall läsesalar kommer ändras på. För den som vandrar genom korridorerna på Engelska parken en söndagseftermiddag finner ofta sofforna och borden där fullsatta med arbetande studenter, de har ingen annanstans att vara. Biblioteken ska vara en del av studenternas arbetsmiljö och detta måste även innebära studenterna på distans-, helg- och kvällskurserna som blir en allt större del av kursutbudet. Detta kräver att biblioteken har generösa öppettider utöver kontorstider – det vill säga kvällar och helger.
Om man nu bortser från dessa fläckar så kvarstår ändå en skrämmande stor fråga; vad är framtiden för universitetsbiblioteken? Bibliotek, böcker och information befinner sig i en spännande och oprövad utveckling, men vid UU är det inte tydligt hur man tänker förhålla sig till detta. Vi efterlyser sålunda att Uppsala universitet tar tag i sin bibliotekspolicy som bör ta hänsyn till både digital och fysisk tillgänglighet.

Karolina Andersdotter, Piratstudenterna
Moa Ekbom, Rädda Carolina


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.