
S-studenter och Laboremus: "Vi unga behöver en ny riktning för Sverige"
Det här är en debattartikel. Alla åsikter är skribenternas egna.
Den generation vi tillhör är den första på länge som inte kan räkna med att få det bättre än våra föräldrar. Under hela vårt liv har vi sett hur kriserna har avlöst varandra. Sjukvården går på knäna, tågen går inte och arbetslösheten är rekordhög. Matpriserna har skenat, bostadsbristen gör att unga bor kvar hemma långt upp i 20-årsåldern, och ett krig rasar i vårt närområde. Det folkhemssverige våra föräldrar växte upp i finns inte längre.
Det är dags för en ny riktning för Sverige. Vi föreslår fem konkreta steg för att börja bygga ett starkare Sverige, där vår generation får en ärlig chans till ett bra liv.
- 1. Ge Sverige grönt ljus att investera i framtiden
Sverige har i decennier skjutit på viktiga framtidsinvesteringar. Bostadsbristen är tilltagande, tågen går inte i tid, och VA-systemet når slutet på sin livscykel. Det är resultatet av ett finanspolitiskt system som tvingat staten till svältkur, där viktiga investeringar har skjutits på framtiden. Nu krävs ett nytt ramverk, en förmögenhetsskatt och progressiva kapitalskatter – för att möjliggöra de investeringar som framtiden kräver.
- 2. Avgiftsfri kollektivtrafik för unga och studerande
Kollektivtrafiken är inte bara en fråga om klimat och miljö – det handlar om frihet. Rätten att ta sig till skola, jobb eller vänner utan att det ska kosta hundratals kronor i månaden. För många unga, inte minst de som bor utanför städerna, är det just resekostnaderna som står i vägen för det sociala livet, deltidsjobbet eller högre studier. Avgiftsfri kollektivtrafik för unga och studerande är en rättvisereform – och en investering i jämlikhet.
- 3. Tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet
Att laga en tand ska inte vara en klassfråga. Idag tvingas unga vuxna välja mellan att betala hyran eller att laga ett hål. Det är ovärdigt ett välfärdsland. Munnen är en del av kroppen; därför måste tandvården vara en del av högkostnadsskyddet, precis som all annan vård.
- 4. Höjt studiemedel
Att studera ska inte innebära att leva i konstant ekonomisk stress. Idag räcker studiemedlet inte till för att täcka hyra, mat och basala levnadskostnader i många svenska städer. För att fler ska kunna plugga utan att bli beroende av föräldrar eller extrajobb krävs en höjning av studiemedlet. Utbildning ska vara en möjlighet för alla, inte bara för dem som har råd.
- 5. 400 000 nya bostäder till 2033
Utan en bostad är du inte fri. Trots det har staten dragit sig tillbaka från bostadsmarknaden. Resultatet? Akut bostadsbrist i de flesta svenska städer. Vi behöver återinföra en aktiv bostadspolitik, med mål om 400 000 nya bostäder till 2033. Det kräver statligt stöd till byggandet av hyresrätter och inrättandet av ett statligt byggbolag. Bostaden ska vara en rättighet, inte ett spekulationsobjekt.
Vi står inför ett vägval. Antingen fortsätter vi att skära ner, privatisera och lämna människor utanför – eller så bygger vi ett samhälle där alla får plats och där unga har en framtid att tro på. S-studenter vet vilken väg vi vill gå. Nu är det upp till politiken att följa efter.
Julia Karlsson, ordförande Laboremus
Elfva Barrio, förbundsordförande S-studenter