Annons
Annons

Bostadsbrist leder till lägre standard


Bostadsbristen bland studenter gör att ingen behöver anstränga sig för att få sina bostäder uthyrda, med följden att boendestandarden ofta blir eftersatt. Men vi studenter har rätt till ett bra boende.Det skriver Stella Papasotiriou, bostadspolitiskt ansvarig på Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder, och Markus Jonegård, bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

Bostadsbristen bland studenter är något dåligt, det vet vi alla. Den diskuteras i hela landet inför starten på varje ny termin. Det diskuteras hur dussintals studenter får sova på gatan, hur trakasserier och bedrägerier har blivit vardag för nya studenter. Vi är förskräckta och erbjuder den hjälp vi kan, just då.
Sedan blir det bättre. Det säger tidningarna och det säger studenterna, och då slutar vi bekymra oss om problemen. Vi vet att kommunen har ett ansvar, och att universitetet hjälper till. Det sägs att byggföretagen saknar incitament för att bygga. Och sedan glömmer vi problemet. nbsp;

Bostadsbristen för dock med sig andra problem, som det i vanliga fall sällan talas om men som fått viss uppmärksamhet på sistone, nämligen bostädernas standard. I Heimstadens studentbostäder i Flogsta förväntas de boende stå ut med smuts, ohyra och rum som definitivt inte når upp till den lagstadgade minimitemperaturen vintertid. Hos Majklockan har den lokala hyresgästföreningen behövt kämpa i nästan två år för att hyresvärden överhuvudtaget ska bygga färdigt området, en kamp som gått hela vägen till hyresnämnden.
I studentkorridorerna på Döbelnsgatan behöver studenterna stå ut med ännu mer, eftersom de bor på rivningskontrakt, och det inte anses lönsamt att bekosta mindre reparationer eller rimlig städning. Hyresvärden tycks mer intresserad av att hota hyresgästerna med kameraövervakning än av att säkerställa en dräglig boendemiljö, samtidigt som byggnaden förfaller alltmer för var dag som går.
Till och med Studentstaden, eller Dombron som företaget numera heter, som ändå är den kanske bästa hyresvärden för studenter i Uppsala, tycks ha satt i system att hålla underhållet på en så låg nivå som möjligt. Att klassa brister i bostäder som normalt slitage innebär faktiskt inte att hyresvärden har rätt att strunta i att åtgärda dem, utan att de ska åtgärdas inom ett rimligt tidsintervall på hyresvärdens bekostnad.

Varför ser det då ut såhär?
Jo, för att bostadsbristen gör att ingen behöver anstränga sig för att få sina bostäder uthyrda. Vi har sällan något val, och oftast är vi så tacksamma över att få tak över huvudet att vi inte vågar ifrågasätta det som erbjuds. Ofta vet vi inte heller vad vi har för rättigheter, och vilka krav vi kan ställa på hyresvärden.
Vi har dock rätt till ett bra boende. Vi har rätt till en rimlig bostadsstandard. Vi betalar för det, varje månad.

Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder (HUS) och Uppsala studentkår kommer under våren genomföra en informationskampanj: ”Bo rätt?” nbsp; med temat ”rättigheter och skyldigheter i studentbostäder”. Vårt syfte är att informera om vilka rättigheter vi som studenter har som hyresgäster, men också om vad hyresvärden kan kräva av oss. nbsp; Det finns en lagstiftning, det finns intresseföreningar och nu finns snart också en informationskampanj. Ta del av den

nbsp;

Stella Papasotiriou, bostadspolitiskt ansvarig HUS
Markus Jonegård, bostadsansvarig Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2025-05-14 09:05
"Ovetandes för VS och S däremot hade Gröna studenter tagit fram ett alternativt förslag med Checklistan och UUS där man…
2025-05-09 14:36
Det här är en åsiktstext. Alla åsikter är skribenternas egna.    Det har varit ett turbulent år för Uppsala…
2025-04-28 09:45
"Under hela vårt liv har vi sett hur kriserna har avlöst varandra", skriver Julia Karlsson (ordförande Laboremus) och…